Jump to content

Lelassulhat jövőre a német növekedés

2011. 10. 13. 00:00

Nyolc vezető gazdaságkutató cég közös jelentése alapján lassulni fog jövőre a német növekedés, recesszióról viszont így sincs szó. Emellett mérséklődik az infláció és a munkanélküliség is - teszi hozzá az elemző.

A vezető gazdaságkutató intézetek csütörtökön közzétett őszi előrejelzései alapján Németországban lassulni fog ugyan a növekedés, de nem alakul majd ki recesszió. A némt kormány megbízásából készített jelentések a 2012-es évre szerény, 0,8 százalékos GDP-arányos növekedést jósolnak – ez jóval kevesebb az említett intézetek által korábban jósolt 2 százalékos szintnél.

Az elemzők szerint a lassulás már az idei év végén megkezdődik, recesszióval viszont ennek ellenére nem kell számolni, hiszen a jövő és első felében némi növekedésre lehet számítani. A kutatók leginkább az eurózóna válságával magyarázzák a lassulást. „Az euróövezeti térségben jelentkező adósság-, illetve bizalmi válság jelentősen visszaveti a német konjunktúrát” – ecsetelik.

A jelentés elkészítésében nyolc tekintélyes gazdaságkutató intézet működött közre. Ezek közül hat működik Németországban, egy Svájcban, egy pedig osztrák székhellyel rendelkezik. A német kormány időről-időre megrendeli a jelentést, tavasszal és ősszel szokták közzétenni azt. 2011-ben az elemzők még 2,9 százalékos növekedéssel számolnak Németországban, hiszen az első félév fellendülése ellensúlyozza az utolsó negyedév lassulását.

A kutatók szerint a lassulás a munkaerőpiacot sem befolyásolja negatív irányba: tovább fog csökkenni a jelenleg 3 milliós német munkanélküliség. A 2012-es év végére a jelentés 2,8 millió munkanélkülivel számol, ami 6,7 százalékos munkanélküliségi rátát jelent. Ez az arány 2011-ben 7 százalékon áll. A munkanélküliség évek óta nem volt alacsonyan az országban, amilyen szintet a kutatók jósolnak. Eközben mérséklődő inflációról beszélnek, az idei 2,3 után jövőre 1,8 százalékos drágulás várható.