Jump to content

A kormánnyal is egyeztetne a Hiteltársulás

2011. 10. 14. 00:00

A Hiteltársulás nevű civil szervezet október 6-án alakult és már most ötezer devizahiteles csatlakozott hozzá. A cél a devizahitelek kedvező forinthitelekkel történő kiváltása.

A Hiteltársulás nevű nonprofit civil szerveződés csütörtökön közölte: „Eddig több mint ötezren csatlakoztak a Hiteltársuláshoz, egy héttel az indulás után több mint 60 milliárd forintra nőtt csatlakozók hiteligénye”.

A 2011. október 6-án elindult szervezet fő célja az, hogy kedvező feltételű forinthiteleket harcoljon ki a frank- és devizahitelesek számára, hogy azok ki tudják váltani adósságukat. A szervezet megkezdte a pénzintézetekkel való egyeztetést. Ez a közlemény alapján rádöbbentette a Hiteltársulást, hogy a bankoknak jelentős tehertételt jelent a tömeges hiteligény rövid idő alatt történő kielégítése.

A civil kezdeményezés vezetői fel fogják venni a kapcsolatot a kormánnyal is – szakmai egyeztetést kezdeményeznek a megoldás megkeresésére. Doubravszky György, a Hiteltársulás ötletgazdája bízik abban, hogy a kormány partneként fogja kezelni a szervezetet, és az emberek mellé áll majd. Ez tovább növelné a kezdeményezés jelentőségét – teszi hozzá a közlemény.

A szervezők úgy gondolják, hogy az „50 milliárdos álomhatár” átlépése azt jelenti: a Hiteltársulás elérte az a méretet, amivel már megéri tárgyalni. A közösség növekedési ütemét szem előtt tartva a 100-150 milliárd forintos becsült hiteligény sem irreális – teszi hozzá a közlemény. A Hiteltársulás egészséges versenyt szeretne beindítani, amely segítene a kölcsönös megoldás megkeresésében a frank- és egyéb devizahitelek kiváltásához.