Jump to content

Csökkent az eurózóna deficitje

2011. 10. 14. 00:00

Az egy évvel korábbi adatokhoz képest augusztusban csökkent az euróövezet országainak kereskedelmi deficitje - jelenti az Eurostat.

Az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatala pénteken bejelentette: „Augusztusban az euróövezet kereskedelmi mérlege 3,4 milliárd euró, az EU kereskedelmi mérlege pedig 17,8 milliárd euró deficitet mutatott, kisebbet az egy évvel korábbinál”. Az eurózóna 17 országa 3,4 milliárd eurós deficitet produkált a világ többi részével folytatott kereskedelemben. A júliusi többletet egyúttal 4,3 milliárdról 2,5 milliárd euróra módosították. Az euróövezet augusztusi deficitje egy évvel korábban 6,3 milliárd euró volt, míg júliusában 4,6 milliárd eurós többletet regisztráltak.

Augusztusban az export szezonális kiigazítások nélkül mintegy 14 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi adatokhoz képest idén. A júliusi export 5 százalékkal haladta meg a 2010. júliusi mennyiséget. Az import esetében egy év alatt 11 százalékos augusztusi, illetve 7 százalékos júliusi növekedésről beszélhetünk. A tavalyi év első félévében összességében 15,3 milliárd eurós deficitet regisztráltak, 2011-ben viszont már 23,9 milliárd euróra rúgott a kereskedelmi mérleg hiánya. Az első félév importja 16 százalékkal, míg exportja 15 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi számokhoz képest.

Az euróövezet legnagyobb felvevőpiaca az Egyesült Királyság: az első félévben 123,1 milliárd eurós exportértéket rögzítettek. Ez 11 százalékkal magasabb a 2010. január-augusztusi számoknál. Az import oldalán Kína számít a legnagyobb kereskedelmi partnernek: az első félévben 123,4 milliárd eurónyi terméket hoztak be, ami 10 százalékos növekedést jelent tavaylhoz képest.