Jump to content

Obama telefonon konzultát Merkellel

2011. 10. 15. 00:00

Pénteken telefonon egyeztetett a német kancellár és az amerikai elnök az európai válság által indukált teendőkről és a cannes-i G20 csúcs előkészületeiről. Barack Obama a héten megtette ugyanezt a francia elnökkel és a brit miniszterelnökkel is.

A washingtoni Fehér Ház szombaton közölte: Barack Obama amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár pénteken telefonbeszélgetés útján egyeztetett a cannes-i G20-csúcs előkészületeiről és az eurózóna válságáról.

A rövid közlemény alapján a telefonbeszélgetés az eurózónában kialakuló pénzügyi helyzetről való egyeztetések folytatásának tekinhető. A német és az amerikai vezető megállapodtak abban, hogy továbbra is szoros kapcsolatot tartanak fenn. Ezt a közelgő, november 3-4-i G20 csúcsra való tekintettel teszik meg.

Az amerikai elnök a hét elején David Cameron brit miniszterelnökkel és Nicolas Sarkozy francia elnökkel is konzultált az euróövezeti válság miatt. A három vezető akkor egyetértésre jutott a következőben: határozott cselekvés szükséges azért, hogy végre megoldódjon a krízishelyzet. Ez biztosítaná a gazdaság talpra állását az eurózónában és azon kívül is.

A washingtoni adminisztráció a telefonbeszélgetésekkel kapcsolatban kijelentette: Barack Obama a továbbiakban is szoros kapcsolatban marad európai kollégáival az október 23-ra kitűzött EU-csúcsig, valamint a G20-csoport november 3-án és 4-én megrendezendő tanácskozásáig hátralévő időszakban.