Jump to content

IMF-vezér: Javítani kell a bankok tőkehelyzetén

2011. 10. 17. 00:00

Az IMF vezérigazgatója szerint az európai bankoknak feltétlenül meg kell erősíteniük tőkehelyzetüket. Ennek ideális forrásai a részvényesek, de szükség esetén állami beavatkozás is elképzelhető.

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója hétfőn interjút adott az Europe 1 francia rádiónak, amelyben leszögezte: „Az európai bankoknak meg kell erősíteniük tőkehelyzetüket”. A szakember szerint a pénzintézetek kereskedelmi banki tevékenységeit el kell szeparálni azok befektetési működésétől.

„Az európai bankoknak elsősorban a részvényeseiktől kell tőkéhez jutniuk, és utolsó lehetőségként, ha előbbi módszerrel nem járnak sikerrel, egy kollektív mechanizmus is elfogadható, amely állami intervenciót is tartalmazhat" – magyarázta az IMF vezetője. Az IMF-nek Lagarde szerint egyelőre nincs szüksége többletforrásokra a válságba került országok megmentése érdekében. „Úgy látom, hogy az IMF jelenleg megfelelő eszközökkel rendelkezik" – mondta.

Korábban éppen a vezérigazgató beszélt arról, hogy az eurózóna válságának további mélyülése esetén kevésnek bizonyulhatnak az IMF forrásai. Médiaértesülések alapján egyes fejlődő piaci tagállamok felvetették a szervezet kapacitásainak bővítését. Állítólag Kína is felvetette a segítségnyújtás lehetőségét a G20-as államok pénzügyminisztereinek és jegybankelnökeinek hétvégi találkozóján. Ez a segítség nem része annak az átfogó európai mentőcsomagnak, amelyről akár ezen a héten is dönthet az Európa Tanács. A fejlődő piaci tagállamok felvetése kapcsán egyelőre nincs egyetértés, a tárgyalási folyamat pedig a kezdeti szakaszban jár.