Jump to content

Kína megsegítené Európát

2011. 10. 17. 00:00

Kína állítólag szuverén adósságvásárlásokkal és infrastrukturális befektetésekkel mentené meg a bajban lévő európai orsázgokat.

A The Sunday Times értesülései szerint Kína „titokban felajánlotta az euróövezet megsegítését”, amiért a nemzeti költségvetések átfogó reformját és további állami kiadáscsökkentéseket vár el. A brit vasárnapi lap a G20-találkozóhóz közeli arcok információira hivatkozva írj: Kína több tízmilliárd euró értékben fektetne be az adósságválságba jutott gazdaságokban.

A távol-keleti ország ezt elsősorban a konzervatív hetilap szerint ezt állítólag infrastrukturális jellegű felvásárlásával tenné meg. A The Sunday Times konkrétumot is említ: a kínai HNA légiközlekedési és szállodakonglomerátum állítólag jó eséllyel megveheti az athéni nemzetközi repülőteret. A kínai bankok mindemellett a szuverén adósságvásárlások növelésével is segítenék a rossz helyzetben levő euróövezeti államokat.

Kína akkor fektetne be jelentősebb mértében Európában, ha a kérdéses országok további költségvetési lefaragásokat és szerkezeti reformokat hajtanak végre – állítják a források. Az egyik informátor a következőképp fogalmazott: Kína akkor tömködné be az eurózóna gazdaságain támadt réseket, ha biztos lehet abban, hogy „Európa tudatában van e rések méretének, és abban is, hogy ezek a rések nem szélesednek tovább”. A kínai pénzeket állítólag a Nemzetközi Valutaalap közvetítése útján pumpálnák a válságba jutott gazdaságokba.

A Financial Times is írt hasonló törekvésekről az elmőlt napokban. A londoni gazdasági napilap úgy tudja: „a nagy felzárkózó térségi országok keresik a módját annak, hogy miként tudnának gyorsan pénzt juttatni a IMF-nek az euróövezeti szuverén adósságválság elleni küzdelemhez”.