Jump to content

Megkezdődött a területalapú támogatások kifizetése

2011. 10. 17. 00:00

Megkezdődött a 2011. évi területalapú támogatások kiosztása. A vidékfejlesztési miniszter újságírók társaságábani ndította el a támogatások átutalását.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hétfőn Budapesten a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál tartott sajtótájékoztatóján bejelentette: hétfőn megkezdték a 2011. évi területalapú támogatások kifizetését.

Az egységes területalapú támogatást, az SAPS-t mintegy 4,8 millió hektáros bázisterületre hagyta jóvá az Európai Unió, így csaknem 170 ezer gazdálkodó kaphatja meg idén azt. Az ehhez szükséges pénzügyi keret tavalyhoz képest 50 milliárd forinttal nőtt – így a gazdálkodók hektéronként körülbelül 56-57 ezer forintot kaphatnak majd. Ennek előlegét a legtöbb gazdálkodó legkésőbb a jövő héten már meg kapja – közölte Palkovics Imre, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke. A vidékfejlesztési miniszter újságírók jelenlétében indította el az SAPS-előlegek átutalását.

Tavaly 5 millió hektárt meghaladó területre nyújtottak be támogatási igényt, és hektáronként körülbelül 47 ezer forintot kaptak meg a gazdálkodók. 2011-ben Palkovics szerint 7 ezer gazdálkodó nem jogosul támogatásra különböző okok miatt. Az igénylést benyújtó farmerek száma évről évre, átlagosan 5 százalékkal csökken. Idén mintegy 175 ezren igényelték az EU-s támogatást.