Jump to content

Takarékoskodás az árammal – ez is befektetés

2011. 10. 17. 00:00

A legolcsóbb energia az, amit nem fogyasztunk el – tartják szakemberek. Ha pedig egyszer egy-két hétre elhagyjuk lakásunkat egy nyaralás kedvéért, vagy kevesebbet kapcsoljuk be elektronikai eszközeinket, majd az adott havi villanyszámlát összehasonlítjuk egy korábbival, könnyen leellenőrizzük ennek valóságtartalmát.

Egy átlagos, egy fős magyar háztartás évente 1790 kilowattórányi áramot használ fel a statisztikák szerint. Márpedig ez a jelenleg hatályos budapesti tarifákkal számolva körülbelül 87 ezer forintos kiadást jelent éves szinten. Két fő esetében ez a költség már 147, három főnél pedig már 184 ezer forintra emelkedhet. Az összegek nagysága miatt belátható, miért is érdemes a villamos energiára egyfajta befektetésként tekinteni.

Az otthonok egyik legnagyobb áramfogyasztó csoportját a szórakoztatóelektronikai termékek teszik ki. Ezeknél az eszközöknél a folyamatos készenléti (azaz stand-by) üzemmód hiánya ma már elképzelhetetlen. Egy átlagosan felszerelt, televízióval, video- vagy dvd-készülékkel, hifi-berendezéssel, illetve egyebekkel ellátott háztartást a rejtett energiafogyasztást elkövető készülékek sokasága akár évi 440 kilowattóra felesleges áramfogyasztással is terhelheti. A kényelemnek tehát ára van, mivel a stand-by a teljes éves áramfelhasználás heted-nyolcad részét teheti ki. Ebből kiindulva pedig jó befektetésnek tűnik például a tévé teljes kikapcsolása, amikor nem használjuk azt.

Sokan azzal sincsenek tisztában, hogy egy modern háztartás egyik legnagyobb energiafalója a számítógép. A becslések szerint egységnyi idő alatt, nagyjából 15 számítógép működtetéséhez szükséges energia előállítása ugyanannyi szén-dioxid gáz környezetbe kerüléséért felelős, mint egy autó. Igaz, egy hordozható számítógép körülbelül negyed annyi villanyt vesz fel, mint asztali társa. A fogyasztás mérésében egyébként manapság már különféle eszközök lehetnek segítségünkre, melyekkel megnézhetjük, egyes készülékeinknek az adott hónapban mennyi áramra volt szüksége. Márpedig ha ezt tudjuk, akkor azt is látjuk, mely berendezésekkel tudunk több energiát megspórolni, vagyis pénzt megtakarítani.

Azonban nem csak takarékoskodással tehetünk azért, hogy pénztárcánk kövérebb maradjon, vagy több pénzünk maradjon befektetésekre. Bizonyos elektronikai eszközök cseréje ugyanis számos esetben viszonylag gyorsan megtérülő beruházás lehet. Különösen igaz ez akkor, hogyha egy régi gyártású hűtőszekrény duruzsol a konyhában. Szakértők szerint a modern készülékek áramfelvétele akár 40 százalékkal is alacsonyabb lehet, mint a nyolcvanas években gyártott hűtőgépeké. Szintén hasznos lehet, hogy új elektronikai készülék vásárlásakor nem csak a teljes fogyasztást, hanem a stand-by üzemmódban feltüntetett energiafelhasználást is összehasonlítjuk, nehogy meglepetés érjen minket a hónap végén.