Jump to content

Világszerte növekszik a luxusipar

2011. 10. 17. 00:00

Az iparág meghatározó elemzői szerint a luxusipar idén akár 13 százalékos növekedést is elkönyvelhet - ennek forrásai a nagy feltörekvő gazdaságok.

Jobbak a globális luxusipar növekedési kilátásai most, mint tavasszal – állítja a Bain and Company nemzetközi tanácsadócég. Az ágazat meghatározó piaci elemzőjeként könyvelt vállalat hétfőn közzétett felmérése alapján 2011-ben 13 százalékos növekedés várható a luxustermékeket gyártó cégek bevételében.

A számításokat konstans árakra alapozva tették közzé – a májusban a B&C még 8 százalékos növekedést jósolt. A luxuscikkek növekvő keresletének bázisát elsősorban olyan feltörekvő gazdaságok adják, mint Kína, Braziília valamint India és Oroszország. A növekedés ugyanakkor beindult az eddig stagnáló nyugati világban is.

A májusi előrejelzések idénre 185 milliárd eurós globális forgalmat jósoltak a tavalyi 172 milliárdos szint után. Ekkor úgy vélték: a forgalom 2014-ben elérheti a 220 milliárd eurót. A legjelentősebb növekedés az órák és az ékszerek piacán tapasztalható, ahol egy év alatt 18 százalékos növekedést várnak. A kiegészítőknél 13 százalékos szinttel számolnak az elemzők.