Jump to content

Egységesítenék a pénzügyi visszaélések szankcióit

2011. 10. 18. 00:00

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke több alkalommal kiállt amellett, hogy egységes uniós büntetőjogi szabályokra van szükség a pénzügyi visszaélések hatékony szankcionálásához.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke egységes uniós büntetőjogi szabályokat fogadtatna el a legsúlyosabb pénzügyi visszaélésekkel kapcsolatban – jelenti az MTI Brüsszelből uniós tisztségviselőkre hivatkozva. Az ilyen visszaélések között található például a piac manipulálása és a bennfentes kereskedés is.

Az Európai Bizottság vezetője a Le Parisien nevű francia lap vasárnapi számában is beszélt arról, hogy a pénzügyi szektorban csalárd módon eljáró dolgozókat is egységes szabályok szerinti bűnvádi eljárás alá kellene vonni. „A héten csütörtökön javaslatot fogok előterjeszteni arra, hogy az európai törvényekbe kerüljön bele a bankárok személyes felelőssége” – jelentette ki a politikus.

Az európai vezető egy hétfői sajtótájékoztatón ismét a piaci visszaélésekről nyilatkozott: elmondta, hogy egyelőre nem fejeződött be a piaci visszaélésekről szóló bizottsági előterjesztés pontos megszövegezése. Barroso reményei szerint sikerül majd elfogadtatni az EB javaslatát akkor is, ha az nem is találkozik rögtön az összes tagország minden részletre kiterjedő egyetértésével. A politikus úgy véli: „van annak értelme, hogy bizonyos területeken egész Európában ugyanazok a fajta szankciók érvényesüljenek”.

Barroso a piaci visszaélések büntetőjogi szankcionálásával kapcsolatos előterjesztés csak egy az uniós javaslattevő-végrehajtó testület számos újszerű indítványa közül, amelyek alapvetően pénzügyi szabályozás területét érintik. Néhány további javaslatot is elő fognak terjeszteni – tette hozzá.