Jump to content

Miért érdemes megtakarítani?

2011. 10. 18. 00:00

Egyszer fenn, egyszer lenn – tartja a mondás. Lehetünk sikeresek és egészségesek évekig, évtizedekig, de semmi sem garantálja, hogy mindez életünk végéig így is marad. Elég egyetlen sorfordító pillanat, és minden, amit felépítettünk kártyavárként dől össze. Ezért nem érdemes kizárólag a mának élni. Az, hogy jó munkahelyünk, kihívásokkal teli munkánk, jól fizető állásunk, remek munkatársaink vannak, jól tudjuk, nem egy életre szól.

A magyar munkavállalók közel kétharmada arra számít, hogy öt éven belül munkahelyet vált – derül ki egy, az emberi erőforrás menedzsment területén tevékenykedő világméretű vállalat felméréséből. A munkahelyváltást jobb esetben a munkavállaló kezdeményezi, talál egy kedvezőbb állást, rosszabb esetben azonban a vezetők dönthetnek úgy, hogy a dolgozó munkájára a továbbiakban nincs szükség. Bármennyire jó szakember is legyen valaki, ilyen helyzetekre a gyakori vállalati átszervezések, és a változó érdekcsoportok tevékenységei miatt fel kell készülnie.

A felkészülés egyik legjobb módja, ha a keresetünk bizonyos részét rendszeresen félretesszük, befektetjük, hogy később, ha szükség lesz rá, fel tudjuk használni azt. A takarékoskodást nem lehet túl korán elkezdeni. Érdemes már pályakezdőként, munkába állásunkkor gondolni arra, hogy mi lesz velünk három, tíz, vagy negyven év múlva, miből fogunk akkor megélni. A „majd csak lesz valahogy”- hozzáállás nem ment meg a szegénységtől, és az állam, a szülők, a rokonok vagy a barátok segítségére sem lehet minden esetben hagyatkozni.

Ha úgy döntünk, hogy fizetésünk egy részét befektetjük, már a leglényegesebb lépést meg is tettük az öngondoskodás irányában. Ám nagyon lényeges az is, hogy a számos befektetési lehetőség közül a számunkra legmegfelelőbb befektetési formát válasszuk.

A választáskor lényeges szempont többek között az, hogy milyen időtávra szeretnénk lekötni a pénzünket, illetve mely időpontban szeretnénk azt felhasználni. A másik fontos szempont pedig az, hogy mennyire vagyunk bátrak, mennyire kockázatos befektetési formában akarjuk a pénzünket fialtatni. Minél kockázatosabb a befektetés, annál nagyobb nyereségre tehetünk szert, de annál nagyobb az esély arra is, hogy a megtakarításunkat elveszítjük. A kevésbé kockázatos befektetések ugyan a legtöbbször kisebb nyereséget hoznak, azt viszont nagy valószínűséggel meg is kapjuk majd.