Jump to content

Simor: Csökken a jegybank vesztesége

2011. 10. 18. 00:00

A jegybank árfolyamnyereséget realizál azon, hogy a végtörlesztések miatt devizát bocsát a kereskedelmi bankok rendelkezésére. Simor András szerint ennek tudható be, hogy a jegybank várható idei vesztesége a korábbi számításokkal ellentétben nem 95 milliárd, hanem 12 milliárd forint.

Simor András jegybankelnök kedden a Parlament a számvevőszéki és költségvetési bizottságának ülésén bejelentette: A Magyar Nemzeti Bank 2011. évi vesztesége a korábbi előrejelzésekben szereplő 95 milliárd forint helyett 12 milliárdra csökkenhet. Az elnök jelezte azt is, hogy a jegybank szakértőinek becslése alapján jövőre nagyjából 3,1 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal kell számolni.

Az MNB várakozásoknál alacsonyabb veszteségére Simor András szerint az a magyarázat, hogy a végtörlesztés során a jegybank devizát bocsát a kereskedelmi bankok rendelkezésére, amelynek eredményeként árfolyamnyereséget realizál.

Az MNB elnök – aki egyúttal a Költségvetési Tanácsnak is tagja – kijelentette: akkor tartható a kabinet által tervezett 2,5 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánya, ha a bruttó nemzeti termék 0,7 százalékát kitevő tartalék-előirányzat jelentős részét törlik. Simor András úgy véli: mindemellett maradéktalanul végre kell hajtani emellett a költségvetési törvényjavaslatban szereplő intézkedéseket is.