Jump to content

Újra terjed a devizahitelezés

2011. 10. 18. 00:00

A kelet-európai pénzpiacokon újból megjelent devizaalapú jelzáloghitelezés - a román, a bolgár, a grúz és az albán piacon jelenleg elsősorban az euróalapú hitelek jellemzőek.

A az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) felhívja a figyelmet a devizahitelek terjedésének újabb kelet-európai hullámaira – olvasható az osztrák Der Standardban. A lap keddi száma szerint az EBRD kedden megjelenő előrejelzése arra hívja fel a figyelmet, hogy a román, a bolgár, valamint a grúz és az albán piacon újból devizában jegyzik a jelzáloghitelek többségét.

A román jegybanktól származó adatok szerint az országban az ingatlanfinanszírozás 90 százalékot meghaladó része történik euróban. Korábban a jen- és frankalapú hitelezés volt elterjedt, a közös európai valuta meghatározóvá válása új trendnek számít – ezt a felügyeleti szervek és a fogyasztók is kevésbé tarják kockázatosnak.

"Egyes vélemények szerint az euró nem is számít devizának, miközben pontosan tudjuk, hogy nagyon hosszú folyamat lehet, amíg egy ország valóban bevezeti az eurót" – magyarázta a Der Standardnak Nagy Piroska, az EBRD elemzője. Különösen az EU-tagállamokra jellemző, hogy nem érzékelik az euróalapú hitelezésből fakadó veszélyeket.

Az Osztrák Pénzpiaci Felügyelet (FMA) a lapnak kifejtette: a legfőbb probléma az, hogy még túl kicsinek számítanak a nemzeti pénzpiacok, ezért Romániában és más államokban is nehéz és költséges a hitelintézetek nemzeti valutában való refinanszírozása. Amennyiben egy bank eurót vesz kölcsön és román lejben ad hitelt, akkor az árfolyamkockázatot teljes egészében ő viseli. A devizahiteleknél azonban az ügyfél kerül abba a veszélybe, hogy túl sokat vállal.

A lap megemlíti a devizahitel-állomány csökkentését célzó magyar törvényt is – ez lehetővé teszi a devizahitelek kötött árfolyamon való végtörlesztését. A törvény céljával mind az IMF, mind az EBRD névtelen illetékesei egyetértenek, viszont hiányolják a bankokkal való előzetes egyeztetést. A Nemzetközi Valutaalap problémásnak látja azt is, hogy törvény csak a jól keresőknek nyújt segítséget.