Jump to content

Görög szakszervezetek: A gazdagok is járuljanak hozzá a reformokhoz

2011. 10. 19. 00:00

Jeórjiosz Dassis görög szakszervezeti vezető úgy véli: Görögországban a gazdagabbaknak is hozzá kellene járulniuk a válság megoldásához, hiszen az eddig bejelntett intézkedések a középosztályt és a szegényeket sújtják.

Jeórjiosz Dassis, az Európai Unió Gazdasági és Szociális Bizottsága munkástagozatának elnöke, az ADEDI görög szakszervezeti szövetség nemzetközi kapcsolatokért felelős titkára interjút adott az MTI-nek, amelyben kijelentette: „A görögországi megszorítások folyamatosan a legszegényebb rétegeket és a középosztályt, azaz a fizetésből élőket sújtják, a szakszervezetek demonstrációikkal erre kívánják felhívni a kormány figyelmét”.

A szakszervezeti vezető szerint a görög kormánynak olyan válságkezelési utakat kellene találnia, amelyek lehetővé teszik, hogy a gazdagabbak nagyobb mértékben járuljanak hozzá a kilábaláshoz. Dassis szerint az ország gazdaságát egyszerre sújtják belső és külső problémák. A belső problémák közül a politikus kiemelte a jelentős költségvetési hiányt és a deficites társadalombiztosítási rendszert. Ezeket a gondokat fokozza a hatalmas mértékű korrupció – tette hozzá.

Dassis úgy véli: a fent említett nehézségeket „csak Görögország tudja megoldani saját magának”. Ezen kívül az érdekképviseleti vezető szembeszállna a spekulációval is – szerinte ez hozta nehéz helyzetbe Portugáliát, Olaszországot és Spanyolországot is. „Mindemellett olyan vádak érik a délieket, hogy nem szeretnek dolgozni, de ez egyszerűen nem igaz” – szögezte le az gazdasági és szociális bizottság munkástagozatának elnöke. Szerinte „a görögök többet, sokszor két állásban dolgoznak, mivel a bérszínvonal olyan alacsony, hogy csak így tudnak méltó körülmények között élni”.

A szakszervezeti politikus támogatja az Európai Bizottság elnökének javaslatát a pénzügyi tranzakciókat sújtó adó kivetésére. A görögországi helyzetért Dassis egyébként a bankokat is felelősnek tartja, akik „a lakosságnak nyakra-főre adtak hiteleket anélkül, hogy megvizsgálták volna, az emberek vissza tudják-e fizetni adósságukat”. „Ráadásul a görögök a hitelekből magas hozzáadott értékű, észak-európai termékeket vásároltak, így az északi államokban hozzájárultak a munkahely-teremtéshez” –fejtette ki Jeórjiosz Dassis.