Jump to content

Szabadkereskedelem nyolc FÁK-állam között?

2011. 10. 19. 00:00

Szabadkereskedelmi egyezményt írt alá nyolc FÁK-tagállam, köztük Oroszország és Ukrajna is. Vlagyimir Putyin szerint a megállapodások figyelembe veszik a WTO normáit.

A jövő év elején életbe lépő szabadkereskedelmi megállapodást kötött nyolc ország, amelyek a Független Államok Közösségének tagjai. A tizenegy FÁK-tagállamból csupán három ország nem írta alá az egyezményt, Azerbajdzsánról, Türkmenisztánról és Üzbegisztánról van szó. Az év végéig ezen országok is döntenek az esetleges csatlakozásról.

A megállapodás összesen 28 dokumentumot tartalmaz és a FÁK szentpétervári csúcsértekezletén írták alá azt. A házigazda orosz kormányfő szerint a szabadkereskedelmi egyezmények hatására csökkenhet az áruk ára, és jó ösztönzők alakulhatnak ki vállalkozások alapításához is. Vlagyimir Putyin hangsúlyozta: az egyezmény nem sérti a Kereskedelmi Világszervezet normáit, hiszen a mostani megállapodásban részes néhány állam már WTO-tag. Nincs információ arról, hogy mely árukörnél törlik el az export-, illetve az importvámokat.

A dokumentumok rendelkeznek arról is, hogy a aláírók 2020-ig közös valutaszabályozást vezetnek be és közös vasúti fejlesztéseket is végrehajtanak. Az aláíráson túl a csomag életbelépéséhez még szükséges, hogy az orosz, az ukrán, a fehérorosz, a kazah, az örmény, a kirgiz, a moldovai és a tádzsik törvényhozás a jövő év elejéig ratifikálják azt. A FÁK-államok egyébként nem most kötik meg első szabadkereskedelmi megállapodásukat – erre 1994 óta már többször sor került. Ezt 17 évvel ezelőtt maga Oroszország sem írta alá. A mostani szerződés jelentősége az, hogy Ukrajna is aláírja azt. Az MTI szerint Moszkva ezzel magához láncolhatja Kijevet.