Jump to content

Egyre rosszabb helyzetben az építőipar

2011. 10. 20. 00:00

Az Opten céginformációs szolgáltató szeptemberben rekordközeli cégbedőléseket és cégbezárásokat regisztrált az építőiparban. Eközben a cég szerint az ágazat termeléséhez és kilátásaihoz képest aránytalanul sok új vállalkozást alapítottak az iparágban.

A múlt hónapban 401 építőipari cég vált fizetésképtelenné – ez egyel kevesebb az egy évvel korábbinál, ám így is rendkívül magasnak nevezhető. Minden idők harmadik legmagasabb havi adatáról van szó: júniusban 491, míg tavaly szeptemberben 402 vállalkozás vált fizetésképtelenné. A felszámolási eljárások száma 138-cal haladja meg az augusztusit, viszont itt figyelembe kell venni, hogy az év nyolcadik hónapjában a cégbíróságok nem működtek teljes kapacitással. Ennek okai a szabadságolások. Az idei évben eddig 3061 vállalkozás dőlt be az építőiparban, amely 4,4 százalékkal haladja meg 2010 január-szeptemberi adatait – állítja az Opten.

A cégbezárások száma ennél is negatívabb képet fest, hiszen az Opten adatai alapján szeptemberben több mint kétszeresére nőtt a működésüket befejező cégek száma. A januártól szeptemberig tartó időszakban 81,8 százalékkal több céget zártak be, mint egy évvel korábban. „Tévedés azonban azt hinni, hogy formalitások miatt zárnak be működő cégeket. Ezeket a társaságokat tulajdonosaik egyszerűen magukra hagyták, nem egyszer adósságokkal együtt” – szögezi le Csorbai Hajnalka az Opten stratégiai igazgatóját. A cégalapítások száma ugyanakkor a tavalyi évhez képest is alig csökkent, amelyre Csorbai Hajnalka a következő magyarázatot adja: „Az újabb és újabb cégekbe menekülő adósságlovagok száma nem változott egy év alatt, ami indokolja a törvényi szabályozás következetesebb betartását, illetve a kormány által tervezett szigorítást”.