Jump to content

Görögország: elfogadták a megszorításokat

2011. 10. 20. 00:00

A görög parlament elfogadta a megszorításokat, amelyek szükségesek a nemzetközi hitel újabb részletének lehívásához. Athénban szerdán erőszakba torkolló tömegtüntetéseket tartottak.

A görög törvényhozás szerda este megszavazta a kormány által előterjesztett megszorítási intézkedéscsomagot. Az első olvasatban lefogadott intézkedések ellen szerdán erőszakba torkolló tüntetéseket tartottak Athénban. A görög parlamentben 154 képviselő szavazta meg a takarékossági csomagot, míg 141 képviselő ellene voksolt. A 300 tagú parlament csütörtökön ogja véglegesíteni a csomagot, mivel néhány részletkérdés pontosítása még hátravan.

A most megszavazott intézkedések szükségesek ahhoz, hogy Görögország megkapja a tavaly jóváhagyott 110 milliárd eurós nemzetközi hitel következő, 8 milliárd eurós részletét. Ez létfontosságú az ország számára, hiszen Athén súlyos fiskális problémákkal néz szembe. Amennyiben a hitelrészlet folyósítása elmarad, Görögország november közepére fizetésképtelenné válhat.

A most elfogadott intézkedések drasztikusan csökkentik a közalkalmazottak számát, illetve jelentősen csökkentik a közszférában dolgozók fizetését is. Ez a csomagban adóemeléssel párosul. Szerdán a csomag ellen tüntető fiatalok és a görög rohamrendőrség között összecsapások robbantak ki a görög parlament közelében. A zavargások során több rendőr és tüntető is megsérült. Görögországban kétnapos általános sztrájk kezdődött, szerdán legalább százezer ember tiltakozott a megszorító intézkedések miatt.