Jump to content

Lépcsős, sávos, egyszerű – így kamatozhat a megtakarítási számla

2011. 10. 20. 00:00

Rugalmas, mint egy folyószámla, de lekötés nélkül kamatozik – ezek a megtakarítási számla legfőbb előnyei. Az ezen elhelyezett pénz különféle módokon kamatozhat, ezeket mutatjuk be az alábbiakban.

Megtakarítási számla esetében – hasonlóan a lekötött betétekhez – a számlanyitás általános célja az értékmegőrzés, illetve a vagyon gyarapítása. A különbség azonban az, hogy ebben az esetben nincs meghatározott lekötési idő. Vagyis a számlára érkezhet átutalás, vagy vehető fel róla készpénz, de a lekötött betéttel ellentétben itt mégsem vész el a megtakarítás után járó kamat.

Igaz, a rugalmasságért cserébe a megtakarítási számlákhoz kínált kamatok általában alacsonyabbak, mint a hagyományos betétlekötéseknél elérhető értéknövekedés mértéke. Azonban még így is jóval kedvezőbb az itt nyújtott kamat, mintha csak a bankszámlán tartanánk ugyanezt az összeget lekötés nélkül. Utóbbi esetben ugyanis a pénzintézet csak minimális, úgynevezett látra szóló kamatot jegyez.

A megtakarítási számla így számos előnnyel bír: ennek fenntartását és vezetését a bankok általában ingyenesen, vagy legalábbis a lakossági folyószámlánál olcsóbban végzik. Ugyanakkor mégis ugyanúgy használható, mint a folyószámla, hiszen a megtakarítási számláról szintén akadályok nélkül lehet pénzt utalni, vagy felvenni. Mindazonáltal pedig nem kell bajlódnunk a lekötésekkel, mégis kedvező hozamot érhetünk el.

A megtakarítási számla esetében a kamatszámítás módja lehet lépcsőzetes, sávos, vagy egyszerű. Utóbbi megértéséhez kell a legkevésbé megerőltetnünk magunkat, mivel ez a variáció az elhelyezett összegtől függetlenül mindvégig ugyanakkora kamatot határoz meg. A lépcsőzetes számításnál a bank leszögezi, hogy például 2 millió forint alatti megtakarítás esetében mondjuk 4 százalékos kamattal kalkulálhatunk, míg ha ennél több pénzt helyezünk el a megtakarítási számlán, akkor 6 százalékos lesz a kamat. Sávos kamatozásnál pedig a pénzintézet különböző összeghatárokat állít föl, így az elhelyezett pénzünk egyes részei különböző mértékű hozamot termelnek. Példaként vegyük, hogy 2,4 millió forintot helyezünk el megtakarítási számlánkon. A meghatározott sávok értelmében az első 100 ezer forintra 2, további 1,9 millió forintra 6, míg a kétmillió feletti részre, vagyis jelen esetben 400 ezer forintra 8 százalék kamatot kapunk. Így a teljes összegre vetítve a kamat 6,2 százalékos lesz.

(A fenti számszerűsített példák nem tükrözik a valóságot, azokat a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete állította össze illusztráció céljából.)