Jump to content

MNB: Nagyobb lesz a hiány a kormány várakozásainál

2011. 10. 20. 00:00

A jegybank szerint jövőre 3,1 százalékos költségvetési hiánnyal kell számolni. Az MNB elemzői szerint akkor elképzelhető a 2,5 százalékos hiány, ha a kormány véglegesen törli a 200 milliárdos költségvetési tartalékot.

Varga Lóránt, a Magyar Nemzeti Bank vezető elemzője csütörtökön kijelentette: „További kormányzati intézkedések nélkül jövőre 3,1 százalékos GDP arányos eredményszemléletű (ESA) hiány alakulhat ki, de amennyiben 200 milliárd forint összegű tartalékot véglegesen töröl a kormány, akkor teljesíthető a 2,5 százalékos hiánycél”. Az elemző által ismertetett adatok megegyeznek azzal, amelyekről kedden Simor András jegybankelnök beszélt az Országházban.

Az MNB legújabb elemzése valószínűsíti, hogy jövőre 0,6 százalékkal fog nőni a bruttó hazai termék. A költségvetési törvényjavaslat ugyanakkor 1,6 százalékos növekedésre számít. Az MNB szeptemberi előrejelzése 1 százalék körüli GDP-növekedést helyezett kilátásba.Az adótörvények változása megemelte az inflációs várakozásokat is az előző prognózishoz képest: a szeptemberben jósolt 4,7 százalék helyett jelenleg 4,9 százalékos drágulásra számít a jegybank

A jegybank vesztesége ugyanakkor csökken: 94 milliárd forint helyett csak 12 milliárd lesz a 2010-es veszteség, hiszen az MNB árfolyamnyereségre tesz szert azzal, hogy a végtörlesztésekhez devizát bocsát a kereskedelmi bankok rendelkezésére. Varga Lóránt szerint a veszteség további csökkenése várható akkor, ha a végtörlesztéssel a devizahitelesek húsz százalékánál többen kívánnak élni. Húsz százaléknál kisebb aránynál természetesen a veszteség is nőhet.