Jump to content

Derülátó nyilatkozatok az EU-csúcsról

2011. 10. 21. 00:00

Vezető politikusok derűlátó nyilatkozatokat adtak pénteken Brüsszelben az euróövezeti és az európai uniós tagországok háromnapos miniszteri, illetve állam- és kormányfői találkozósorozatának megnyitóján.

A hátvági csúcs várható menetrendje alapján péntek délután az az eurózónához tartozó országok pénzügyminiszterei találkoznak, míg szombaton a teljes EU pénzügyminisztereinek, illetve külügyminisztereinek ülése következik. A zárónapon az állam- és kormányfők tárgyalnak majd: vasárnap két konzultációra is sor kerül. A vezetők előbb 27-es, majd 17-es (eurózóna)körben egyeztetnek. Az eseményt szerdán újabb csúcstalálkozó követheti, amennyiben a politikusok vasárnap csak részleges megegyezést tudnak felmutatni.

Optimistán nyilatkozott a találkozón várható megállapodások kapcsán José Manuel Durao Barroso Európai Bizottsági elnök szóvivője is. A politikus azon kulcstémák területén vár megegyezést amelyek az euróövezet jelenlegi válsághelyzetéből való kilábaláshoz szükségesek. Barroso szóvivője közvetlenül a találkozósorozat megkezdődése előtt nyilatkozott.

Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi felelőse pénteken leszögezte: az állam- és kormányfők vasárnapi találkozójától részmegoldások helyett átfogó intézkedéscsomag kidolgozását várja. A pénzügyi felelős kiemelt fontosságot tulajdonít annak, hogy megszülető intézkedések révén megelőzhető legyen a válság továbbterjedése. Rehn szerint Görögország számára fenntartható megoldást biztosító csomagot kell kidolgozni, ám ezen kívül fontos az euró stabilitási mechanizmusának megerősítése és a bankok összehangolt feltőkésítése is.

Az Eurogroupot elnöklő Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfő az uniónak kommunikációs fejlesztésének szükségességét hangsúlyozta, mivel szerinte „az EU lesújtó jeleket küld magáról azzal, hogy megosztottnak mutatkozik az adósságválság kezelését illetően”. Az Eurogroup elnöke ugyanakkor optimista volt Görögországgal kapcsolatban: szerinte hamarosan döntés születik az újabb hitelrészletről. A találkozón Christine Lagarde IMF-vezérigazgató a valutaalap támogatásáról biztosította Európát. Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter is nyilatkozott, ő súlyosnak nevezte az eurózóna helyzetét, amit felerősít a pénzpiacok bizonytalansága.