Jump to content

Elhalasztják a Kína-EU csúcsot

2011. 10. 21. 00:00

Elhalasztják a 14. Kína-EU csúcstalálkozót, mivel az uniós vezetők túlságosan leterheltek a válságban lévő eurózónával kapcsolatos megbeszélések miatt.

Az uniós vezetők túlságosan elfoglaltak az eurózóna válságával kapcsolatos sűrű program miatt, ezért elhalasztották az október 25-re tervezett Kína-EU csúcstalaálkozót – közölte pénteken a Hszinhua hyrügynökség.

Ven Csia-pao kínai kormányfőt pénteken telefonon kereste fe Herman Van Rompuy, az Európa Tanács elnöke és tájékoztatta arról: sem ő, sem José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke nem tud részt venni a jövő héten megrendezendő csúcstalálkozón. Az ET-elnök indoklása szerint a jövő héten olyan megbeszéléseken kell részt venniük, amelyek az eurózóna „kritikus szakaszban lévő válságával kapcsolatosak”.

A politikus elnézést kért a kínai vezetőktől a halasztás miatti kellemetlenségét. Herman Van Rompuy egyúttal biztosította Vent arról, hogy az EU továbbra is kiemelt jelentőséget tulajdonít kínai kapcsolatainak, valamint köszönetet mondott az ország kitartó támogatásáért is.

A kínai kormányfő biztosította partnerét arról, hogy megérti az EU döntését. Ezzel párhuzamosan a politikus leszögezte: az uniós hitelválság nem kizárólag a globális pénzügyi válság által gerjesztett bizonytalanságoknak köszönhető. Ven Csia-pao fontos tényezőnek látja, hogy az EU és az eurózóna belső problémái hosszú ideje halmozódnak. Emiatt Ven alapvető financiális átalakításokat javasolt az uniónak. A 14. Kína-EU csúcstalálkozó új időpontjáról később döntenek.