Jump to content

EU-csúcs: Nincs teljes megállapodás

2011. 10. 23. 00:00

Nicolas Sarkozy francia minsizterelnök vasárnap az Európai Unió vezetőinek brüsszeli csúcsértekezlete után elmondta: a tárgyalások jól haladnak a bankok feltőkésítésével és az EFSF kibővítéséről is. A francia miniszterelnök a német kancellárral tartott közösen sajtótájékoztatót, amin Görögország ügyében is haladásról beszélt.

A csúcsértekezleten nem sikerült ugyanakkor végleges megállapodásra jutni, ezért az uniós és euróövezeti vezetőknek október 26-án szerdán újbóli csúcstalálkozót kell tartaniuk. „Még nem végeztünk, de szerdáig ezt meg kell tennünk”– szögezte le Nicolas Sarkozy. Korábban nem esett szó az uniós vezetők szerdai találkozójáról, csak eurózóna-szintű egyeztetésekről esett szó.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke vasárnapi csúcszáró sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy még sok munka vár a vezetőkre. A legfőbb uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény feje ugyanakkor úgy véli, hogy „jó helyzetben vagyunk ahhoz, hogy szerdán véglegesítsük a megállapodásokat Görögországról, a bankokról, valamint az EFSF-ről”.

Az uniós vezetők Görögországgal kapcsolatban elsősorban arról vitatkoznak, hogy a magánbankoknak hány százalékot kell leírniuk az általuk megvásárolt görög papírok értékéből. Júliusban 21 százalékos leírásról volt szó, most viszont a németek 60 százalékot szorgalmaznak, míg a bankok miatt legsúlyosabban érintett franciák 40 százalékos leírást tartanak elfogadhatónak.

Herman Van Rompuy, az uniós állam-, illetve kormányfők testületének - az Európai Tanácsnak - az elnöke vasárnap leszögezte: szükség esetén - "a gazdasági konvergencia elmélyítése és a gazdasági fegyelem erősítése érdekében" – akár a Lisszaboni Szerződés módosítására is sor kerülhet. A politikus egy összehangolt séma kialakítását szorgalmazza a bankok újratőkésítése és a finanszírozás megjavítása érdekében. Rompuy külön beszélt Olaszországról is - az uniós partnerek szerinte jelentős erőfeszítéseket várnak el az olasz hatóságoktól a befektetők és más országok bizalmának megnyerése érdekében.