Jump to content

Erősödtek az európai tőzsdék

2011. 10. 24. 00:00

Emelkedtek hétfő délelőtt az európai vezető vállalatok részvényei és a tőzsdeindexek is. Az erősödés elsősorban a kínai termelés bővülésének és a válságrendezés reményének tudható be.

-Az európai tőzsdék tartani tudták a kezdeti nyereséget a hétfői nyitás utáni másfél órában – írja az MTI. Az FTSEuroafirst 300 index 0,6 százalékkal nőtt – ez a mutató a vezető európai részvények árfolyamát követi. Az Euro-Stoxx-50 esetében 0,71 százalékos emelkedést regisztráltak.

Világszerte javul a tőzsdei befektetői hangulat, hiszen az már az ázsiai kereskedés során ia bátorítást nyert. Ennek okai elsősorban a világgazdasági kilátásokkal szemben bizalomkeltő kínai ipari termelési adatok. A kínai termelés október előtt három egymást követő hónapban zsugorodott – most újra a bővülést és zsugorodást elválasztó 50 pontos határ fölé emelkedett a távol-keleti ország ipari beszerzési menedzser indexe. A kínai számok az európai kereskedelemben leginkább a nyersanyagipari részvények emelkedését idézték elő.

Az európai pénzügyi ágazatok részvényei is növekedtek, mivel a papíroknak jót tesz, hogy szerdán uniós döntés várható a bankrendszer feltőkésítéséről és az adósságválság rendezéséről. A STOXX Europe 600 Index banki szektort követő részindexe 1,52 százalékkal emelkedett. A Lloyds Banking Group részvénye Londonban 3,5 százalékkal, a Royal Bank of Scotland 2,3 százalékkal, a Barclays 1,4 százalékkal emelkedett. Ezzel párhuzamosan Frankfurtban a Commerzbank 2,76 százalékkal, Párizsban a BNP Paribas 4,15 százalékkal, a Societe Generale 4 százalékkal erősödött.

A válság rendezésének reménye egyébként már pénteken is erőteljes emelkedést okozott az európai indexeknek. Az FTSE-100 index 1,93 százalékkal 5.488,65 pontra, a Xetra DAX index 3,55 százalékkal 5.970,96 pontra, a CAC-40 index 2,80 százalékkal 3.171,34 pontra nőtt.