Jump to content

Európai válságkezelés - elégedetlen hangok Ausztráliából

2011. 10. 24. 00:00

Nemrégiben több ausztrál politikus is olyan véleményeknek adott hangot, amelyek alapján az európai vezetőknek a szerdai EU-csúcson már mindenképp átfogó és konkrét intézkedéseket kell hozniuk.

„Már 18 hónapja tart a dolog és 18 hónapja csak vacakolnak” – jelentette ki az Wayne Swan ausztrál pénzügyminiszter az ABC rádiócsatornának. A politikus konkrét intézkedéseket sürgetett a szerdai uniós csúcstalálkozótól, valamint hangot adott az eddigi eredménytelenség miatti frusztrációjának is.

A politikus korábban többször felhívta arra a figyelmet, hogy az európai döntéshozóknak még azelőtt kell megoldást találniuk a válságra, mielőtt az globális méreteket öltene. „Semmiféle átfogó tervet nem látunk, márpedig ha azt nem látunk, akkor elhúzódó recessziót fogunk látni Európában annak elkerülhetetlen globális következményeivel együtt” – magyarázta Swayn.

A szerdai EU-csúcs egyébként elvileg azoknak a konkrét döntéseknek ad teret, amelyek kereteit az európai politikusok a hétvégi csúcstalálkozón vázolták fel. Ezt a határidőt az ausztrál pénzügyminiszter feltétlenül tartana: konkrét döntést vár az európai bankrendszer feltőkésítése és a görög adósság rendezése kapcsán is.
A pénzügyminiszter kritikus véleményével mellesleg az ausztrál kormányfő is egyetért: szerinte Európa tovább nyújtózkodott takarójánál és csak bátortalan lépéseket tett a szerkezeti gondok orvoslására. . „A világgazdaság védelmének érdekében a problémát mihamarabb rendezniük kellene” – szögezte le Juliua Giddard a The Australian nevű napilapnak.

Az, hogy hogyan oldják meg, elsősorban rájuk tartozik, de meg kell oldaniuk. Az, hogy az európai helyzet jobb megítélése reményében lyukat beszélnek a piacok hasába, egyszerűen nem elég.” – magyarázta a politikus, aki ugyanakkor méltatta Barack Obama erőfeszítéseit. Az USA elnöke Giddard meglátása alapján a megfelelő stratégiát követi. „Az amerikai gazdaság alapjában véve rugalmas és ellenálló. Meggyőződésem szerint a mostani kihívásokat is képes lesz kezelni” – fejtette ki.