Jump to content

Hiteltársulás: Elvi megállapodást a devizaadósokért!

2011. 10. 24. 00:00

A Hiteltársulás hétfő délután tárgyal a nemzetgazdasági miniszterrel. Doubravszky György ötletgazda szerint elvi megállapodásra van szükség a kormánnyal.

Hétfő reggel interjút adott az MTI-nek Doubravszky György, a Hiteltársulás ötletgazdája, amelyben leszögezte: a devizaadósokat képviselő civil mozgalom elvi megállapodást kíván kötni a kormányzattal. Doubravszky hétfő délután tárgyal majd Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel.

Az ötletgazda elmondta, hogy a miniszter előtt egy konkrét javaslatot is prezentálni fog. Ennek lényege az, hogy az állam hozzon létre egy új bankot, amelyet tőzsdére leget vinni. Doubravszky György akkor lenne elégedett az egyeztetéssel, ha elvi döntést hoznának egy olyan megoldásról, amely valóban a devizahiteleseket segíti. Emellett arról is meg szeretne egyezni, hogy a további elemek kidolgozásáról szakértői munkát vegyenek igénybe.

Nyitottan mennek a tárgyalásra – hangsúlyozta Doubravszky, aki szerint a Hiteltársulás 171 immár 14 ezer devizában eladósodott állampolgárt tömörít. Ez összesen 171 milliárd forintnyi becsült hitelösszeget jelent. A civil kezdeményezés ötletgazdája áttörést szeretne elérni abból a patthelyzetből, hogy a bankok nem adnak kedvező forinthiteleket.

A Hiteltársulást október 7-én indították útjára, az első nap 128 hitelest sikerült regisztrálniuk, amely 1,7 milliárd forintos becsült hitelösszeget jelent. A közösség a kezdetektől arra kíván megoldást találni, hogy a lehető legtöbb hiteles igénybe tudja venni a kötött árfolyamú végtörlesztés lehetőségét. Ehhez a Hiteltársulás kedvező feltételű forinthiteleket alkudna ki a tagok számára. Legutóbb a miniszterelnökhöz is levelet intéztek, amelyben szakértő kijelölését kérték a tárgyalások megindítására. Ezt Orbán Viktor megtette, a feladatot Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kapta.