Jump to content

Mit kell tudni az internetes tőzsdézésről?

2011. 10. 24. 00:00

Egy kattintással akár a legnagyobb világcégek résztulajdonosaivá is válhatunk – ezt nyújtja az internetes tőzsdézés. Az egyszerűsége azonban éppen a legnagyobb hátránya is: ha csak magunk hozunk döntéseket, és nem kérjük ki a tranzakciók végrehajtása előtt egy profi véleményét, hamar eljárhat a kezünk rizikós helyzetekben is, amivel akár teljes megtakarításunkat is eljátszhatjuk egy pillanat alatt.

A tőzsdével foglalkozó emberekről szinte kivétel nélkül az a kép él a köztudatban, hogy gazdagok, és luxus körülmények között élnek. Nem csoda, ha sokan szeretnék megtakarításukat az értékpapírpiacon fialtatni, hiszen valóban hatalmas nyereségekre lehet itt szert tenni egy kis szerencsével. Ám nem szabad elfelejteni, hogy a részvények a legkockázatosabb eszközök, amibe a félretett pénzünket tehetjük.

Ha úgy döntünk, hogy bevállaljuk a rizikót, és megmérettetjük magunkat a parketten a magas hozamok reményében, akkor ennek legegyszerűbb módja regisztrálni egy olyan pénzügyi szolgáltatónál, amely internetes tőzsdézési lehetőségeket kínál. Ezután gyakorlatilag egy szerényebb összeg újdonsült tőzsdei számlánkra utalásával máris adhatunk, vehetünk papírokat.

Két dolog azonban mindenképp indokolt, mielőtt élesben megnyomjuk a „vétel" gombot. Az egyik az adott kereskedési rendszer demo verziójának kipróbálása. Így ugyanis egy ideig virtuális „játékpénzzel" megkísérthetjük szerencsénket valós körülmények között. Ennek nagy előnye, hogy nem veszthetünk többet, mint egy Monopoly-játszmában, amit kezdőként játszunk vérprofik ellen. Viszont ezáltal megbarátkozhatunk a különböző tőzsdei jelenségekkel, illetve magával a kereskedési rendszerrel, nehogy később a nagy pillanat elérkeztekor egy nullával többet írjunk be a részvényvételi ajánlat kihelyezésekor.

A másik elengedhetetlen dolog egy profi bróker, akivel konzultálhatunk az egyes döntéseink előtt. Ha nincs ilyen személy az ismeretségi körünkben, akkor a pénzügyi szolgáltatónál, ahol a számlát nyitottuk, bizonyosan találunk ilyet. Ez elsősorban azért fontos, mert bár az online tőzsdézést az önálló kereskedésre találták ki, egyedül mégis sokszor hozhatunk olyan döntéseket, melyektől egy szakember megpróbált volna megkímélni minket. Például belefuthatunk olyan eszközökbe, amelyek kockázatosságával nem vagyunk tisztában, ám látva a jókora árfolyamugrásokat magunktól bevásárolunk. De be kell látnunk, a legtöbb esetben ebből születnek az igazán nagy tőzsdei veszteségek. Mindazonáltal olcsóbb, ha végül magunk kötjük meg az ügyleteket az online felületen, mintha mindezt brókeren keresztül végeznénk, aki minden egyes ügylet után jutalékot kap.

Tisztában kell lennünk azzal, hogy a tőzsdén a szerencsének óriási szerepe van, még ha napi szinten követjük is az árfolyammozgásokat, valamint a világgazdaság apró rezdüléseit. Ezért megtakarításunknak csupán azt a részét célszerű a parketten megforgatni, amely ha elvész, nem okoz gazdasági krízist a mindennapi életünkben.