Jump to content

30 százalékon maximálnák a thm-et

2011. 10. 25. 00:00

Az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága hétfőn a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Bankszövetség szakértőivel kiegészülve tárgyalt a teljes hiteldíj mutatót 30 százalékban maximáló miniszterelnöki javaslatról.

Nátrán Roland az ülésen ismertette a thm-re vonatozó jelenlegi törvényt, majd leszögezte: a 30 százalékban rögzített általános szabályozás nem zárja ki, hogy bizonyos termékekre magasabb thm-et is engedélyezzenek. A Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára beszélt a nemzetközi példákról is: Németországban, Belgiumban, Hollandiában és Franciaországban a 20 százalékos thm-plafon jellemző, míg Lengyelország a jegybanki alapkamat négyszeresében rögzítette azt. Szlovákiában 79 százalékban maximálták a teljes hiteldíj mutató mértékét.

„A thm inkább az éven túli hiteleknél, és a hosszabb futamidőnél ad hiteles tájékoztatást illetve képet a piaci versenyről” – magyarázta Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára. A szakember szerint a törvénytervezet alkalmazhatósága nehézségekbe ütközhet, hiszen a fogyasztási hitelek magasabb kockázata indokolhatja a 30 százalékos thm-nél magasabb hiteldíjat alkalmazó ügyleteket is. A miniszterelnöki javaslat Kovács érvei alapján a körülbelül 40-45 százalékos thm-mel folyósított hitelkártya-hiteleket, a személyi kölcsönöket és az áruhiteleket érintené károsan. A Bankszövetség főtitkára ezért ezekre a pénzügyi termékekre egy 45 százalékos kulcsot is indokolhatónak tart.

A személyi hitelek esetében ugyanakkor Kovács jobbnak lát bármilyen szabályozást, mint a szabályozatlan keretek között működő piacot. A főtitkár viszont arra is felhívta a figyelmet, hogy a személyi hitelek 30 százalékban maximált thm-je esetén a jelenlegi ügyfélkör jelentős része kiszorulna az ügyfelek közül. Ők kényszerűségből uzsorakölcsönt lesznek kénytelenek felvenni – tette hozzá. Rogán Antal, a gazdasági és informatikai bizottság elnöke egyetértett Kovács Leventével abban, hogy az éven túli hitelek esetében elfogadható a 30 százalékos szabályozás. Az éven belüli fogyasztási hitelek esetében a fideszes politikus szerint is elképzelhető magasabb kulcs, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a reklámokban szereplő kulcsoknak tükrözniük kell a valóságot.