Jump to content

Bankszövetség: A bankrendszer nem rossz

2011. 10. 26. 00:00

A Magyar Bankszövetség közleményt adott ki, amely deklarálja: a magyar bankrendszer hatékonyan működik és nyotott minden válságkezelő javaslatra.

A Magyar Bankszövetség kedden közleményt adott ki, amely kijelenti: A magyarországi bankok nyitottak minden olyan megoldás keresésére, amely a lakossági és a vállalati ügyfélkörre nézve a válság hatásainak csökkentését szolgálja. Ez a cél sikeresen csak a kormányzat és a pénzügyi közvetítő rendszer következetes együttműködésével valósítható meg.

A bankokat tömörítő szervezet leszögezte, hogy a jogszabályi előírásokat akkor is betartják a bankok, ha szerintük egyes intézkedések káros hatásokat és kiszámíthatatlanságot generálnak a makrogazdaságban. A hazai bankszektor tagjai minden kormányzati célkitűzéshez maximális támogatást és felkészültséget biztosítottak a szakmai egyeztetések során, azok bevezetéséhez pedig elegendő felkészülési idő állt rendelkezésre – állítják.

A szövetség szerint a pénzintézetek visszautasítják az olyan kategorikus minősítéseket, mint amilyen „magyar bankrendszer nem jó” állítás. Ez a vélemény nem tényszerű és szakmailag sincs megalapozva – állítják. A dokumentum utal arra, hogy 2008-ban a válság kitörése erőteljesen visszafogta az európai pénzügyi közvetítő rendszer likviditását. A Bankszövetség úgy véli, hogy a a külföldi tulajdonú bankok anyabankjai megmutatták elkötelezettségüket, hiszen többek között visszaforgatták nyereségüket, fenntartották refinanszírozási támogatásukat és tőkét is emeltek.

A szervezet emlékeztet arra is, hogy a Magyarországon működő bankok rövid idő alatt visszafizették az állami közvetítéssel a Nemzetközi Valutaalap forrásából, a kis- és középvállalkozások hitelezése fenntartására felvett, piaci kamatozású hiteleket, így a válság teljes időszakában közpénzek igénybevétele nélkül tudtak működni.

A közlemény hangsúlyozza azt is, hogy az OTP az európai bankfelügyelet által elvégzett legutóbbi két stressz teszt mindegyikében a három legbiztonságosabb európai bank közé került. A magyar központtal működő hitelintézeti csoport ezt annak ellenére tudta abszolválni, hogy vállalatai tagjai kizárólag a válság által leginkább sújtott közép- és kelet európai országokban végzik tevékenységüket.