Jump to content

EFSF-bővítés: Nincsenek konkrét számok

2011. 10. 26. 00:00

Egy vezető beosztású európai informátor elmondása alapján szerdán körvonalazódik az európai mentőcsomag, ám konkrét számok csak november elején várhatóak.

A Dow Jones üzleti hírügynökség forrásai alapján az európai vezetők csak később fognak döntést hozni a kibővített Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz tényleges méretéről. A vezető beosztású európai informátor, aki állítólag jól ismeri a tárgyalási folyamatot elmondta: ehhez előbb az euróövezeti szakembereknek tárgyalniuk kell a lehetséges befektetőkkel.

A pontos összeget a szakember szerint az EU-tagállamok pénzügyminisztereinek november 7-8-i találkozója után fogják közölni. Korábban a média olyan híreket is közölt, hogy Klaus Regling EFSF-vezető pénteken Kínában fog tárgyalni a távol-keleti ország esetleges részvételéről. A szerdán kialakuló megállapodás alapvetően két pilléren nyugszik. Az EFSF forrásaiból garanciát vállalnának a bajba jutott euróövezeti országok újonnan kibocsátott kötvényeinek bizonyos hányadára. Ennek százalékos mértéke attól függ, hogy a piac mit tekint az euróövezeti válság megoldódása szempontjából megnyugtatónak. Ez közvetlenül befolyásolja azt, hogy mekkora kapacitásra van szüksége a kibővített eszköznek.

A második pillér keretében létrehoznának egy úgynevezett különleges célú befektetési eszköz, amelybe az IMF és euróövezeten kívüli országok fizetnének be annak érdekében, hogy növelhető legyen az EFSF kapacitása. A befizetett eszközökből ellenében az EFSF kötvényeket bocsátana ki. Az EFSF kapacitásigényére hatással van a görög adósságleírás mértéke is. Egy hatvanszázalékos leírás esetében nagyobb összegű bankfeltőkésítésre van szükség – a pesszimista forgatókönyvek szerint ehhez az EFSF-nek is hozzá kellene járulnia.