Jump to content

Görög adósság: Közeledtek az álláspontok

2011. 10. 26. 00:00

A Reuters berlini és egy görög lap athéni értesülései alapján közeledtek a görög adósságleírás banki részvételéről szóló álláspontok.

A Katimerini nevű görög napilap Evangelosz Venizelosz pénzügyminiszterhez közel álló forrásokra hivatkozva állítja: Közeledtek az álláspontok a görög adósságleírás magánbefektetői részvételét illetően. Az információk alapján a bankok minden 100 euró után 15 euró készpénzt és 35 euró 30 év lejáratú görög állampapírt kapnának, 6 százalékos hozammal.

A Reutersnek ezzel párhuzamosan berlini pénzügyminisztériumi források leszögezték: amíg Németország, Finnország és Hollandia 60 százalékos adósságleírást szeretne, „megegyezés lesz a magánbefektetőkkel 50 százalékos leírásról, és kizárt, hogy ennél alacsonyabb legyen a bankok részvételének mértéke”. „Az euróövezeti pénzügyminiszterek, akik Brüsszelben tanácskoznak, korábban szerdára ígértek megállapodást a magánbefektetői részvétel mértékét illetően, ám a döntés késhet, a készpénz és kötvények aránya még változhat” – mondják informátorok a német szövetségi pénzügyminisztériumból, akik szerint a megállapodások pontos elemeit a napokban dolgozzák ki.

A hírügynökségi értesülések szerint az újonnan kibocsátott kötvények mégsem párosulnának euróövezeti garanciával, a készpénzkifizetés viszont ösztönzőt jelentene az európai bankok számára. A Venizeloszhoz köthető javaslat nagyjából 102,5 milliárd euróval csökkentené Görögország államadósságát. Tőkepótlást igényelnek ugyanakkor a görög bankok, nyugdíjalapok és biztosítók is. Ez a Katimerini napilap szerint mintegy 65-70 milliárd euróra csökkentheti az intézkedés tényleges hatását. A lap szerint a görög miniszter kedden „nagyon pozitív kimenetelű” tárgyalásokat folytatott a bankok érdekképviseleti szerve, a Nemzetközi Pénzügyi Intézet igazgatójával, Charles Dallarával.