Jump to content

Szijjártó: Látjuk a büdzsé kockázatait

2011. 10. 26. 00:00

Szijjártó Péter szerint a kormány látja a kötlségvetési kockázatokat, a nemzetközi környezet esetleges változásaira hatákonyan fognak reagálni.

Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő szerdán a TV2 Mokka című műsorában kijelentette: a nemzetközi gazdaági helyzetből fakadóan a jövő évi költségvetésnek is szembe kell néznie bizonyos kockázatokkal, külön intézkedésekre viszont emiatt nincs szükség. A politikus leszögezte, hogy a kormány reagálni fog a körülmények esetleges lényegi változásaira, a 2,5 százalékos államháztartási hiányt viszont mindenképp tartani fogják.

A kormányfő szóvivője a reggeli műsorban igazat adott Járai Zsigmondnak abban, hogy a globális gazdasági helyzet törékenysége fokozott figyelmet igényel. A kormány ezért óriási tartalékot tervezett be a jövő évi költségvetésbe, valamint létrehozta az országvédelmi alapot is – Szijjártó szerint ezzel minden pluszkiadásnak megvan a forrása. A Költségvetési Tanács elnöke és az ÁSZ-elnök is világossá tette a költségvetési kockázatokat, de ezeket mi is lájuk, aki „ilyen nemzetközi gazdasági környezetben ezt nem hajlandó észrevenni, az homokba dugja a fejét és többet árt, mint használ” – mondta Szijjártó Péter.

A szóvivő beszélt a jegybankelnökről is – Simor András szerinte alapvetően politikai indíttatású véleményt fogalmazott meg a jövő évi költségvetéssel szemben, „ehhez joga van”. A Költségvetési Tanács viszont 2:1 arányban a költségvetés végrehajthatósága mellett döntött, és „végre is fogjuk hajtani” – jelentette ki Orbán Viktor szóvivője.