Jump to content

Az NFM közérdekűségi törvényt szeretne

2011. 10. 27. 00:00

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közérdekűségi törvényt vezetne be, amely biztosítaná az állami infrastrukturális beruházásokat érintő állami jogokat és érdekérvényesítési lehetőségeket.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium csütörtökön közölte: a parlament jövő tavasszal veheti napirendre az úgynevezett közérdekűségi törvényt, amely egységesen határozná meg a közlekedési infrastruktúra fejlesztéséhez köthető állami jogosítványokat és érdekérvényesítési lehetőségeket.

Az Állami Számvevőszék a kedden közzétett jelentésben javasolt törvénymódosítást a nemzeti fejlesztési miniszternek. A jelentés a 2009-2010-ben befejezett autópálya beruházások és pénzügyi folyamataik ellenőrzéséről szólt. Az ÁSZ szerint össze kellene hangolni az autópálya-projektekben érintettek részérdekeit, hiszen így lehetne hatékonyabban felhasználni a közpénzeket.

Az NFM erre úgy reagált, hogy a kérdést nem az autópályák építéséhez kapcsolódó törvényben, hanem egy önálló jogszabályban fogják rendezni. Erre szolgál a közérdekűségi törvény, amely a tárca tájékoztatása alapján szakmai műhelymunkában készül. Ezt korábban,nem az ÁSZ javaslatára indították el, viszont a két intézkedés célja egybevág – magyarázza a minisztérium.

Az ÁSZ elemzése kimondja: a közpénzek hatékony felhasználásához fűződő érdekek háttérbe szorulnak az önkormányzati hatósági, szabályozási döntések, valamint a régészeti feltárások során. A jelentés felhívj arra is a figyelmet, hogy a környezetvédelmi döntések során azok költségkihatásait nem számszerűsítették és nem is értékelték.