Jump to content

Kész az európai mentőcsomag

2011. 10. 27. 00:00

Az európai vezetők és a bankok megegyeztek a mentőcsomagról: a görög államadósság felét leírják, az EFSF pedig 1000 milliárd euróra bővül.

Az euróövezeti országok állam- és kormányfői csütörtök hajnalban befejezték brüsszeli tanácskozásokat. A csúcstalálkozó eredményeképp megszületett azon intézkedéscsomag, amely remélhetőleg lehetővé teszi az eurózóna adósságválságának hatékony kezelését.A brüsszeli tárgyalások utolsó eleme a bankszektor képviselőivel való megegyezés volt: a kompromisszum keretében a hitelintézetek beleegyeztek a velük szemben fennálló görög adósság felének leírásáról. Herman Van Rompuy szerint ez „önkéntes” adósságelengedést jelent.

A bankokkal való megegyezéshez arra is szükség volt, hogy Angela Merkel és Nicolas Sarkozy egy szűk körű megbeszélésen meggyőzze a bankokat: az immár reális kockázatú görög államcsőd még súlyosabb helyzetbe hozná őket.A bankokat a megbeszéléseken a Nemzetközi Pénzügyi Intézet, az IIF képviselte. A szervezet hangsúlyozta, hogy az adósságleírásról szóló megegyezés konkrét részleteit csak később fogják kidolgozni. Összesen körülbelül 100 milliárd eurónyi adósságot engedhetnek el Görögországnak a bankok – ez azt jelenti, hogy a görög államadósság 160-ról 120 százalékra fog csökkenni.

Az unió vezetői döntöttek az euróövezeti pénzügyi mechanizmus kibővítéséről is. Ezzel a Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköznek hatóereje 1000 milliárd euróra bővül. Ez az összeg az esetlegesen fizetési gondokkal szembesülő, további euróövezeti országok kisegítésére használható fel. Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke ezt hatékony eszköznek tartja a válság terjedésének megakadályozására.