Jump to content

Rogán szociális hozzájárulási adót vezetne be

2011. 10. 27. 00:00

A fideszes Rogán Antal szerdán módosító indítványt adott be a jövő évi adótörvényekhez, amely alapján a munkabér 27 százalékát kitevő szociális hozzájárulási adót vezetnének be. A javaslat nem tartalmaz információkat arról, hogy a bevezetni kívánt adónem hogyan viszonyulna a társadalombiztosítási járulékfizetési kötelezettséghez.

A javaslat benyújtása előtt az országgyűlési képviselő a társadalombiztosítási törvényhez is tett kiegészítést. Ennek alapján a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak költségvetését egészben vagy részben megillető, olyan fizetési kötelezettség is megállapítható lenne, amelynek megfizetése társadalombiztosítási ellátásra való jogot nem keletkeztet. Ez azt jelenti, hogy az állam ellentétel és személyes szolgáltatás híján is jogosult ilyen jogcímeken adót szedni. Az Alkotmánybíróság egyébként ezt korábban csak a szolidaritás elvét betartva, egy bizonyos szintig tette lehetővé a nyugdíj-járulék esetében.

Rogán első javaslata alapján a nyugdíjjárulék alapja legalább a minimálbér, míg az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék alapja a minimálbér másfélszerese lenne. A politikus ezt követően nyújtotta be a szociális hozzájárulási adó megteremtésére irányuló javaslatot. A terv szerint az ebből befolyó összeget a költségvetési törvény osztja meg a nyugdíj- és az egészségbiztosítási alap, továbbá meghatározott elkülönített állami pénzalapok között.

Az V. kerület polgármesterének nevével fémjelzett új adónem alapja a munkabér lenne, amely után szja-előleget von le a munkáltató. Az új adó alapjának továbbá el kell érnie a hónap első napján érvényes minimálbér 112,5 százalékát is. A szociális hozzájárulási adót a jövő évtől az szja-előleggel egyidőben fizetnék a munkavállalók. Az adó a munkabér 27 százalékát tenné ki.