Jump to content

„A 300 forintos euró 100 milliárdos kiesést jelentene”

2011. 10. 28. 00:00

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egy írásbeli kérdésre adott válaszban pénteken a parlamentben közölte: „A legpesszimistább forgatókönyv, a 300 forintos euró árfolyam teljesülése esetén az államháztartás egyenlege mintegy 100 milliárd forinttal kedvezőtlenebbül alakulhatna a benyújtott költségvetési törvényjavaslathoz képest”.

A nemzetgazdasági miniszter ezzel a szocialista Tukacs István kérdésére válaszolt, aki többek között az iránt érdeklődött: számolt-e a kormány a költségvetés tervezése során a 268 forintos euró árfolyamnál gyengébb forinttal is. A Nemzetgazdasági Minisztérium által elkészített alternatív számítások között van olyan, amely a a 2012. évre benyújtott költségvetési törvényjavaslatban szereplő 268,5 forintos euró árfolyamnál gyengébb forintárfolyamot vesz figyelembe – írja válaszában Matolcsy György. A miniszter szerint ugyanakkor felelőtlenség lenne a vártnál rosszabb forintárfolyam bekövetkezési valószínűségét megjósolni felelőtlenség lenne, hiszen mindez a nemzetközi válság lefutásának függvényét képezi.

Matolcsy György kifejtette: az infláció növekedését is feltételező egyenlegromlás legfőbb tételei között van a 33 milliárdos kamatkiadási többlet, a 23 milliárdos nyugdíjkiadási többlet, a rendelkezési állási díjak 7,5 milliárdos többlete, illetve az EU-befizetési kötelezettség 32 milliárdot kitevő többlete. A magas infláció ugyanakkor a nemzetgazdasági miniszter szerint az államháztartási bevételt is növelné a fogyasztási típusú adók növekedése miatt. A politikus mindenesetre leszögezte: „A fenti kockázatokat azonban bőven ellensúlyozza a jövő évi költségvetésbe beépített Országvédelmi Alap és kamatkockázati tartalék együttesen 200 milliárd forintos összege”.