Jump to content

Dilemmák a foglalkoztatásban

2011. 10. 28. 00:00

Elemzők pozitívumként érétkelik, hogy a harmadik negyedévben ismét nőtt a foglalkoztatotak száma a 2010-es szinthez képest, ugyanakkor középtávon nem számolnak a munkanélküliségi ráta jelentős csökkenésével.

A CIB és a Takarékbank MTI által megkérdezett elemzői szerint annak ellenére sem várható a munkanélküliség jelentős csökkenése idén vagy jövőre, hogy növekszik a munkaerőpiaci aktivitás. A KSH szerint az idei év harmadik negyedévében 33 ezerrel, azaz 0,87 százalékkal többen dolgoztak, mint az előző év hasonló időszakában. A foglalkoztatottak száma a harmadik negyedévben 3 millió 856 ezer volt.

A munkanélküliek száma ugyanakkor lényegében megegyezett az egy évvel korábbi adattal: 462 ezer munkanélkülit tartottak nyilván, amely összességében 10,7 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett a 15-74 évesek körében. A gazdaságilag inaktívak száma idén június-augusztushoz képest 2,49 millióra csökkent. Ez azt jelenti, hogy a munkaerőpiacon újonnan megjelenők a foglalkoztatottak számát növelték, hiszen a munkanélküliek száma csökkent. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményben kommentálta a KSH adatait. A minisztérium hangsúlyozza, hogy immár 14 hónapja tapasztalható a foglalkoztatottak számának előző év azonos időszakához viszonyított emelkedése. A létszám és kereset statisztikák pedig azt bizonyítják, hogy a foglalkoztatottság bővülése a versenyszférának köszönhető.

Barta György, a CIB Bank elemzője elmondta: a vártnál kissé jobban alakult a munkanélküliségi ráta, ami elsősorban a foglalkoztatottak számának emelkedésének tudható be. A foglalkoztatás ugyanakkor még mindig nem éri el a válság előtti szinteket – figyelmeztetett. A közgazdász megjegyezte hogy a munkanélküliek száma annak ellenére nem esett, hogy azt ilyenkor általában szezonális tényezők támogatják. Barta György további problémának tartja, hogy még mindig jelentős a munkanélküliként eltöltött idő átlagos hossza. A CIB elemzője pozitívumként értékelte, hogy nőtt a gazdaságilag aktívak száma, ami egyrészt a munkaerő-piacra újonnan belépőknek, például a frissdiplomásoknak, másrészt valószínűleg a várt nyugdíjszigorításoknak tudható be. A szakértő szerint 2012-ben a munkanélküliek számát növelheti a korábban nyugdíjazottak részleges visszavezetése a munkaerő-piacra, az állami szférában várható elbocsátások, illetve a minimálbér emelése is.

Oszlay András, a Takarékbank elemzője elmondta, hogy a szeptember-novemberi időszakban még kissé csökkenhet a munkanélküliség – 10,6 százalékos lehet a ráta, hiszen a nyári hónapok foglalkozatása általában gyengébb. Éves szinten viszont 11 százalékos állástalansági arány valószínűsíthető, hiszen mivel a foglalkoztatás növekedése „nem túl impresszív” – magyarázta Oszlay. A munkanélküliségi ráta a takarékbankos elemző szerint a következő időszakban is kétszámjegyű marad.