Jump to content

EFSF-vezér: Kína nem kér engedményeket

2011. 10. 28. 00:00

Klaus Regling, az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz vezérigazgatója Pekingben, a kínai vezetőkkel folytatott tárgyalások előtti sajtótájékoztatóján elmondta: Kína már vásárolt az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz kötvényeiből úgy, hogy nem részesült megkülönböztetett elbánásban. „Az európai vezetőknek nem kell engedményeket tenniük, és nem is erről érkeztem Kínába tárgyalni” – magyarázta Regling.

A vezérigazgató nem számít konkrét eredményekre a kínai tárgyalások kapcsán, ugyanakkor beszélt arról, hogy Kínának be kell fektetnie folyó fizetési mérleg többletéből származó bevételeit. Ehhez Klaus Regling szerint az EFSF-kötvények vonzó piaci terméknek számítanak. A szakember így a kínai jegybank és a pénzügyminisztérium illetékeseivel találkozik Pekingben.

A sajtótájékoztatón részt vett Csu Kuang-jao kínai pénzügyminiszter-helyettes, aki leszögezte: Kína örömmel fogadja az Európai Unió által elfogadott válságkezelő intézkedésekről szóló híreket. A pénzügyminiszter-helyettes szerint a csütörtökön elfogadott mentőcsomag is fontos és örvendetes előrelépésnek számít. A politikus szerint Kína ugyanakkor még vizsgálja, hogy az EFSF-be kíván-e befektetni. Erről a kérdésről még ahogy az iparilag fejlett és fejlődő G20-as államok november eleji csúcstalálkozóján sem tárgyalnak – tette hozzá Csu Kuang-jao. A miniszterhelyettes megjegyezte: „Az EFSF bővítésének módja még nem tisztázott”.

A csütörtöki európai megállapodások alapján kétféle EFSF-bővítési metódus jöhet szóba: újonnan kibocsátott államkötvényekre vállalt garanciával, illetve különleges célú gazdasági egységek (SPV) létrehozásával. A garanciavállalás technikai részleteiről az uniós politikusok egyelőre nem nyilatkozta. A SPV-eljárás keretében nemzetközi és magánszervezetektől, illetve befektetőktől vonnának be források. „Ezzel emelkednek a mentőhitelek bővítésére, a bankok feltőkésítésére, illetve az elsődleges és másodlagos piaci kötvényvásárolásokra rendelkezésre álló források” – olvasható az euróövezeti vezetők közleményékben.