Jump to content

Rogoff: Az eurózóna csak néhány hónapot nyert

2011. 10. 28. 00:00

A Harvard egyetem egyik híres közgazdászprofesszora úgy véli: a szerdai európai megoldások egyáltalán nem oldották meg az eurózóna válságát - Kenneth Rogoff szerint ehhez alapvető intézményi kérdések újragondolására van szükség.

Kenneth Rogoff, a Harvard Egyetem közgazdászprofesszora a Bloomberg üzleti hírcsatorna elemzőműsorában, az eurózóna jövőjéről szóló beszélgetésben elmondta: „Az euróövezet csupán néhány hónapot nyert a csütörtök kora reggeli megállapodással, rengeteg mozaik hiányzik még az átfogó megoldásból”.

A téma szakértőjének számító közgazdász a társszerzője a gazdasági válságokról az egyik legnagyobb hatású könyvnek, amely a „This time is different” címet viseli. Rogoff szerint az eurózóna alapvető intézményi gondokkal szembesül, amelyeket meg kell oldani a válság tartós megoldásához. A harvardi professzor leszögezte, hogy a csütörtökön tapasztalt piaci optimizmus ok az, hogy a befektetők most nem tekintenek hosszabb távon előre. „A befektetők most annak örülnek, hogy nem ma lett vége” – magyarázta Rogoff, aki abban sem hisz, hogy Kína hosszabb távon részt fog venni az EFSF finanszírozásában.

Kenneth Rogoff úgy véli, hogy Amerikában meghatározó tényezőnek számít az európai válságtól való félelem. Az USA-t ugyanakkor közvetlenül nem érintheti a terjedés, hiszen az amerikai bankoknál sok euróövezeti adósság, nem olyan jelentős a két térség közötti kereskedelem sem – mondta. A professzor ezzel párhuzamosan viszont leszögezte: az euróövezet bedőlése már csak az európai gazdaság méretei miatt is számos negatív hatást indukálna a globális gazdaságban.

A közgazdász a jelenlegi helyzetben azt tartja a legfontosabbnak, hogy a francia elnök és a német kancellár világos képet adjanak a tárgyalások folyamatáról, azok irányáról. Kenneth Rogoff gyors megoldásokat lát szükségesnek intézményi, illetve az alapszerződést érintő kérdésekben is. A döntéshozóknak szerinte „meg kell mutatniuk, hogy miért éri meg folytatni ezt az egészet”.