Jump to content

Berlusconi: Az euró furcsa és veszélyeztetett

2011. 10. 29. 00:00

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök péntek este az olasz külkereskedelmi intézetnek mondott beszédében kijelentette: „Támadás alatt van az euró, mely pénzként sohasem győzött meg senkit sem, mivel nem egyetlen országé, hanem többeké, ezeknek viszont nincsen egységes kormánya, viszonyítási bankja és garanciái sem”.

A közös európai valutát furcsa és a spekulánsok által támadható fizetőeszköznek minősítő Berlusconi később közleményben korrigálta szavait. Az olasz sajtó kommentárja alapján Berlusconi kijelentése nem az euróhoz 2002-ben csatlakozott Itália miniszterelnökéhez, hanem egy eurószkeptikus közgazdászhoz illik. A kormányfő közleménye ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy kijelentéseit félreértették. „Az euró a mi pénzünk, a mi zászlónk” – deklarálta Silvio Berlusconi.

Az olasz miniszterelnök pénteken többször beszélt arról is, hogy a szövetséges Északi Liga pártjával 2013-ig folytatni fogja a kormányzást. „Nagyon örülnék, ha távozhatnék, de ha arra gondolok, hogy cégeket, munkatársakat, barátokat és gyerekeket egy ennyire megosztott baloldal kezében hagyok, felelősnek érzem magam a folytatásra” – jelentette ki a politikus.

Silvio Berlusconi ígérete alapján a parlamentben a jövő héten fogják bemutatni a a Brüsszelben tett olasz reformígéreteket. Ezzel párhuzamosan az EU-csúcs utáni emelkedés a milánói tőzsdén már alábbhagyott. A legnagyobb olasz napilap, a milánói Corriere della Sera vezércikke szerint „a római kormány borotvaélen táncol, az EU rábólintása nem lesz elég a hazai megvalósításhoz”.

Az orsázg gazdasági lapjai arról is írtak, hogy Londont és Berlint követően órákon belül Róma is megállapodást írhat alá Bernnel a svájci bankokban elhelyezett olasz vagyon megadóztatásáról. A 20-34 százalékos adókulcs a számlatulajdonosok névtelenségét állítólag nem befolyásolná. Ezen felül 20 százalékos kamatadóval is számolnia kellene a betételhelyezőknek. A megállapodástól Róma összesen 150-270 milliárd eurót vár.