Jump to content

Trichet: Gyors és precíz lépések kellenek

2011. 10. 30. 00:00

Az EKB elnöke szerint az euróövezet problémáit nem központi hiányosságok, hanem egyes államok rossz gazdaságpolitikái okozzák.

Jean Claude Trichet, az Európai Központi Bank leköszönő elnöke a Bild am Sonntag című német lapnak nyilatkozva leszögezte: „Nem lesz szükség az EKB rendkívüli műveleteinek folytatására az eladósodott euróövezeti országok kötvénypiacon tartásához, mihelyt működésbe lépnek a válságrendezési tervben elfogadott új stabilizáló eszközök”.

Az európai jegybankelnök a német bulvárlapban hozzátette, hogy „Mihelyt a kormányok rendelkezésére állnak a pénzügyi stabilitás helyreállítására szolgáló új eszközök, felhagyhatunk a rendkívüli eszközök alkalmazásával”. Trichet ezzel a múlt csütörtökön, EU-csúcson elfogadott európai mentőalap-bővítésre és a görög adósság átalakítására utalt. Ehhez járulna hozzá a kontinens bankjainak feltőkésítése is.

A távozó elnök szerint a megállapodásokat minél hamarabb és a legnagyobb precizitás mellett kell életbe léptetni. „A döntések gyors és teljes körű életbe léptetése meghatározó jelentőséggel bír. Szoros figyelemmel követjük majd a folyamatot. Eljött a cselekvés ideje” – magyarázza Jean Claude Trichet.

Trichet úgy véli, hogy az EKB az elmúlt 13 évben sikerrel őrizte meg az euróövezeti árstabilitást és az euró stabil árfolyamát. A közös pénzügyeket a közgazdász szerint „rosszul sáfárkodó kormányok dúlták fel”. „Az elmúlt heti döntések tükrében bízom benne, hogy a kormányok sikerrel járnak a pénzügyi stabilitás helyreállításában” – szögezte le a szakember.