Jump to content

Elemzők: Görögország kiválhat az eurózónából

2011. 11. 02. 00:00

Londoni pénzügyi elemzők keddi helyzetértékelése szerint akár Görögország eurózónából való kiválását is eredményezheti az, ha nem szavazzák meg a pénzügyi mentőcsomaggal kapcsolatos európai egyezséget.

A görög miniszterelnök hétfő este jelentette be, hogy népszavazást ír ki a múlt heti EU-csúcson elfogadott megállapodásokról. A megegyezés értelmében leírnák a görög adósság egy részét, illetve új hitelprogramot kínálnának a mediterrán országnak.

A Commerzbank elemzői kedden Londonban közzétett befektetőknek szóló értékelésükben reálisnak nevezték azt a kockázatot, hogy a görög szavazók nem fogják megszavazni a mentőcsomagról kötött paktumot. Ezt a legutóbbi közvélemény-kutatások alapján a görög lakosság 60 százaléka ellenzi. A nemzetközi közösség türelme Görögországgal szemben egyre inkább fogy – állítják a közgazdászok, akik szerint az a görög reformok elmaradása esetén az euróövezeti országok és a Nemzetközi Valutaalap is beszüntetheti a folyósításokat. A Commerzbank forgatókönyve szerint ekkor Görögország fizetésképtelenné válna, hiszen a görög kormánnyal szembeni hazai banki követelések értéke megközelíti az 50 milliárd eurót.

Az államcsőd valószínűleg a görög pénzügyi rendszer államosítását, a bankbetétekről kivehető pénz mennyiség korlátozását és a külföldre irányuló euróátutalások megtiltását vonná maga után – olvasható az értékelésben. Ilyen szcenárió esetén Görögország valószínűleg kilépne az euróövezetből, ami rövid távon visszaadná az önálló monetáris és költségvetés-politikai cselekvés lehetőségét. A görög gazdaság versenyképesség a Commerzbank szerint helyreállna, hiszen az új drachmát meredeken, körülbelül 50 százalékkal leértékelnék. Az elemzők ugyanakkor figyelmeztetnek: „A görög gazdaságban azonban mindezzel együtt is jó eséllyel káosz uralkodna el, mivel ha a kormány fel is függeszti az adósságtörlesztést, akkor sem tudna teljes mértékben eleget tenni bér- és nyugdíjfizetési kötelezettségeinek, és összeomlana az általános fizetési morál”.

Londoni pénzügyi elemzők keddi helyzetértékelése szerint akár Görögország eurózónából való kiválását is eredményezheti az, ha nem szavazzák meg a pénzügyi mentőcsomaggal kapcsolatos európai egyezséget.

A görög minsizterelnök hétfő este jelentette be, hogy népszavazást ír ki a múlt heti EU-csúcson elfogadott megállapodásokról. A megegyezés értelmében leírnák a görög adósság egy részét, illetve új hitelprogramot kínálnának a mediterrán országnak.

A Commerzbank elemzői kedden Londonban közzétett befektetőknek szóló értékelésükben reálisnak nevezték azt a kockázatot, hogy a görög szavazók nem fogják megszavazni a mentőcsomagról kötött paktumot. Ezt a legutobbi közvélemény-kutatások alapján a görög lakosság 60 százaléka ellenzi.

A nemzetközi közösség türelme Görögországgal szemben egyre inkább fogy – állítják a közgazdászok, akik szerint az a görög reformok elmaradása esetén az euróövezeti országok és a Nemzetközi Valutaalap is beszüntetheti a folyósításokat. A Commerzbank forgatókönyve szerint ekkor Görögország fizetésképtelenné válna, hiszen a görög kormánnyal szembeni hazai banki követelések értéke megközelíti az 50 milliárd eurót.

Az államcsőd valószínüleg a görög pénzügyi rendszer államosítását, a bankbetétekről kivehető pénz mennyiség korlátozását és a külföldre irányuló euróátutalások megtilátást vonná maga után – olvasható az értékelésben. Ilyen szceniárió esetén Görögország valószínűleg kilépne az euróövezetből, ami rövis távon visszaadná az önálló monetáris és költségvetés-politikai cselekvés lehetőségét. A görög gazdaság versenyképesség a Commerzbank szerint helyreállna, hiszen az új drachmát meredeken, körülbelül 50 százalékkal leértékelnék.

Az elemzők ugyanakkor figyelmeztetnek: A görög gazdaságban azonban mindezzel együtt is jó eséllyel káosz uralkodna el, mivel ha a kormány fel is függeszti az adósságtörlesztést, akkor sem tudna teljes mértékben eleget tenni bér- és nyugdíjfizetési kötelezettségeinek, és összeomlana az általános fizetési morál.