Jump to content

Görög voksolás: a német bankok kivárnak

2011. 11. 02. 00:00

A német bankszövetség szerdán közölte: a német bankok addig semmiképp nem fogják végrehajtani a múlt heti EU-csúcs egyezsége alapján a görög adósságleírást a tervezett görögországi népszavazás előtt.

A Berlinben publikált állásfoglalás leszögezi: a referendum előtt a bankszövetség irreálisnak tartja a csúcsértekezleten született megállapodásokban foglaltak végrehajtását. „A népszavazás előtt semmiképp nem szabad kész tényeket teremtenünk” – magyarázta Michael Kemmer, a bankszövetség elnöke. A német bankokat képviselő Kemmer nem utalt arra, hogy a német bankok milyen véleményt fognak képviselni, ha a görög referendumon esetleg brüsszeli megállapodásokat elutasító eredmény születik. Ebben az esetben állítólag nincs nagy valószínűsége annak, hogy az adósság ötven százalékát elengedjék.

A német pénzintézetek korábban kiálltak az adósságleírás mellet, a módosuló vélemény oka a frissen bejelentett népszavazás, amely megnehezíti az adósságválság rendezését. A német bankszövetség vezetője ugyanakkor kijelentette: „Mindez mégsem jelenti azt, hogy ne folytatnák az előirányzott intézkedés végrehajtását célzó erőfeszítéseket”. Michael Kemmer szerint a szituáció pozitív alakulása esetén nagyszámú magánhitelező is részt vehet az adósságcsökkentésben.

A német pénzügyminiszter szerdán hangsúlyozta, hogy Németország a népszavazás bejelentése által gerjesztett bizonytalanságok ellenére kitart a mediterrán ország támogatása mellett. Wolfgang Schäuble egy szerdai interjúban kijelentette: mindig is úgy vélte, hogy Görögország számíthat a külső támogatásra, amennyiben Athén vállalja a segélyprogramokkal járó terheket, folytatja a reformokat, továbbá az euróövezetben kíván maradni. A miniszter a Financial Times Deutschlandnak adott nyilatkozatában reményét fejezte ki, hogy a görög választók támogatni fogják a kormány takarékossági- és reformprogramját.

Az összes bizonytalanság ellenére Görögország megkapja a korábbi segélycsomagban rögzített pénzügyi támogatás hatodik részletét, amely 8 milliárd eurót tesz ki – állítják a nemzetközi sajtó forrásai. A kérdéses hitelrészletet - amelyben Németország 1,7 milliárd euróval vesz részt - állítólag november 11-ig utalják át a görög kabinetnek.