Jump to content

Jövőre indul a demográfiai földprogram

2011. 11. 02. 00:00

A jövő év elején kerülhet a kormány elé a nemzeti vidékfejlesztési stratégia, amely a demográfiai földprogram koncepcióját is tartalmazza majd - írja a Magyar nemzet szerdai száma.

A szerdai Magyar Nemzet információi alapján a 2012-es év elején fogják a kormány elé terjeszteni a nemzeti vidékfejlesztési stratégiát. A lap úgy tudja, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium által kidolgozott demográfiai földprogram a gyermekvállalást hivatott elősegíteni és induláskor majdnem 200 ezer hektárt fog érinteni.

A szakminisztérium a korábbi értesülésekkel ellentétben nem törvénytervezet formájában nyújtja majd be a nemzeti vidékfejlesztési stratégiát a parlamentnek. A vidékfejlesztési tárca ehelyett zárókonferenciát tart majd január elején a stratégiával kapcsolatban, majd kormányelőterjesztést fognak készíteni arról. Amennyiben a kabinet elfogadja a koncepciót, akkor a határozat alapján átdolgoznák az agrárgazdaság fejlesztéséről szóló törvényt is, s ez a módosított jogszabály kerülne végül a parlament elé.

A Vidékfejlesztési Minisztérium a lapnak megerősítette, hogy a kormány várhatón elején elindítja a demográfiai földprogramot. Ennek keretében a családalapítást, két vagy több gyermek felnevelését vállaló gazdálkodni szándékozó fiatal párok 25-50 éves földbérleti jogot és egyéb kedvezményeket kaphatnak majd.

A kormány a gazdaság rokonságon belüli illetékmentes átadását és a fiatal gazdák induló támogatását részesíti előnyben a földért járadék program helyett – írja a Magyar Nemzet. Az örökbérletbe adott föld örökölhető lenne egészen addig, amíg az adott család megfelel a program kritériumainak. Jövőre csaknem 200 ezer hektárral indulhat el a demográfiai földprogram – olvasható a napilap szerdai számában.