Jump to content

Mibe fektessem a megtakarításomat?

2011. 11. 02. 00:00

Sokan azt gondolják, azt nehéz elérni, hogy az ember félre tudjon tenni némi pénzt a fizetéséből. Pedig a valódi fejtörés akkor következik, amikor a megtakarításunkat el akarjuk helyezni egy biztonságos, de azért jövedelmező, vagy egy rizikósabb, de komolyabb hozammal kecsegtető helyen. Megpróbálunk segítséget nyújtani az eligazodáshoz!

Ha a megtakarítás elhelyezéséről gondolkodunk, elsősorban két szempontot kell figyelembe vegyünk: egyrészt azt, hogy milyen időtávra szeretnénk lekötni befektetésünket, illetve hogy mekkora kockázatot vagyunk hajlandóak vállalni. Persze lehet konkrét célja is egy megtakarításnak, mint mondjuk egy nyári utazás, vagy éppen egy új lakás vásárlása néhány év múlva. Amennyiben lebeg ilyen cél a szemünk előtt, könnyebb dolgunk van, hiszen ez már önmagában meghatározza mind az időtávot, mind pedig az elvárt hozam nagyságát.

A legkevésbé kockázatos eszköz, ha rövidebb távon számolunk, egyértelműen a bankbetét. Így ugyanis mindenképpen megkapjuk a pénzintézet által meghatározott kamattal megnövelt tőkénket a néhány hónapos, vagy akár egy éves futamidő lejártával. Hosszabb táv esetében a legkevesebb rizikót az államkötvény-vásárlással vállaljuk, hiszen ilyenkor maga az állam vállal garanciát arra, hogy az általa kitűzött kamatot az évek során kifizeti számunkra.

Változó kockázatú eszköznek számítanak a befektetési alapok. Sok típusa létezik: van amelyik részvényekbe, mások pedig államkötvényekbe fektetnek, de persze más eszközök, mint például különféle nyersanyagok is képezhetik ezen befektetések alapját. Itt a kockázatot a megválasztott eszközök határozzák meg. Az alapokat általában minimum egy éves időtávra ajánlják, de részvényalapok esetében ennél még hosszabb időtávot javasolnak szakemberek, annak érdekében, hogy mérséklődjön a gyors árfolyamváltozásból eredő kockázat.

Ha inkább tízéves időtávval számolunk, akkor az önkéntes nyugdíjpénztár, vagy a befektetéssel kombinált (unit-linked) életbiztosítás lehet a megfelelő választás. Mindkettő esetében megválaszthatjuk, hogy a félretett pénzünket a biztosító, illetve a pénztár mennyire kockázatos eszközökbe helyezze el. Az évtizedes futamidő végén pedig járandóságként, vagy egy összegben kapjuk meg az évek során felhalmozott összeget.

Gyakorlatilag bármilyen időtáv lefedésére vásárolhatunk részvényeket is, hiszen a tőzsdén akár napi szinten kereskedhetünk, de egy nekünk tetsző jövőképpel rendelkező cég értékpapírjait akár évekig is őrizgethetjük az osztalék, és az árfolyam felfutásának reményében. Azonban jó ha tisztában vagyunk azzal, hogy ez a legkockázatosabb befektetési forma, mivel a tőzsdei árfolyamok pillanatok alatt változnak. Ráadásul egy részvény értékét nem csak az adott cég eredményei, hanem a fennálló gazdasági környezet is erőteljesen befolyásolja.

Mindenesetre a legszerencsésebb helyzet az, ha meglévő megtakarításunkat különféle kockázatú és időtávú eszközökben helyezzük el, így az egyes befektetésekkel gyakorlatilag bármilyen gazdasági- vagy élethelyzetből jól tudunk kijönni.