Jump to content

A lízingszerződésekre is kiterjesztenék a végtörlesztést

2011. 11. 03. 00:00

A parlament gazdasági és informatikai bizottsága szerdán benyújtotta a parlamentnek a az otthonvédelmi intézkedésekkel kapcsolatos törvények módosításról szóló javaslatát. A módosítási terv alapján a kedvezményes végtörlesztés lehetőségét a devizalapú, lakóingatlanra vonatkozó pénzügyi lízingszerződésekre is kiterjesztenék.

A bizottság indoklása szerint a módosítás célja az, hogy a végtörlesztési konstrukcióval minden olyan kiszolgáltatott célcsoport élhessen, amely elszenvedi a lakáscélú devizahitelezés hátrányos következményeit. A testület úgy véli, hogy a lakáscélú pénzügyi lízingügyleteket lényegében a kölcsön alternatívájaként alkalmazzák a piaci gyakorlatban, ezért az ilyen adósokat a kölcsönszerződéssel eladósodott devizahitelesekhez hasonlóan kell kezelni.

A módosítás alapján az érintett hitelfelvevőket díjmentesen kell informálni a deviza alapú kölcsön fennálló tartozásáról, valamint a végtörlesztés várható összegéről is. A javaslat fixálja azt is, hogy a tartozásigazolásra vonatkozó kérelem önmagában még nem minősül a végtörlesztésre vonatkozó igénybejelentésnek. A bizottság koncepciója értelmében a végtörlesztéssel kapcsolatos valamennyi fizetési kötelezettséget követően a zálogjog jogosultja köteles a zálogjogról való lemondását tartalmazó jognyilatkozatát kiadni.

A bizottsági javaslat az említett lízingszerződéseken túl a használatbavételi engedéllyel még nem rendelkező lakóingatlanokra felvett deviza alapú kölcsönök körére is kiterjeszti a végtörlesztés lehetőségét, valamint pontosítja a Központi Hitelinformációs Rendszerhez kapcsolódó adatkezelési és tájékoztatási előírásokat is.