Jump to content

Fellegi: Magyarország kelet felé nyit

2011. 11. 03. 00:00

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, a magyar-kínai gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztosa szerdán Országgyűlés külügyi bizottságának szerdai ülésén leszögezte: hazánknak új utakat kell keresnie annak érdekében, hogy elérhesse hosszú távú stratégiai gazdasági céljait. Ennek értelmében a miniszter szerint az ország Kína, Oroszország és Ukrajna felé igyekszik nyitni.

A kormánybiztos az ülésen beszélt arról, hogy Magyarország hagyományos szövetségesei ugyan az európai országok, ám a globális gazdasági válság más irányok keresését is szükségessé teszi. A fent említett országokkal azért kell kormányzati szinten is kapcsolatokat építeni, mivel ezekben az országokban az állam szerepe meghatározó a gazdaság irányításában – magyarázta Fellegi, aki szerint jól működnek azok a gazdasági vegyes bizottságok, amelyeket a három említett állammal közösen állítottak fel.

A politikus közölte, hogy a nemzeti fejlesztési tárca delegációja a jövő héten Kínába utazik, ahol vezetőkkel, vállalatok és városok képviselőivel fognak tárgyalni. A tárgyalások fő célja a júniusi budapesti kínai-magyar csúcstalálkozó döntéseinek konkretizálása. Fellegi Tamás arra is felhívta a figyelmet, hogy a kínai miniszterelnök júniusban Egyesült Királyság és Németország mellett csak Magyarországot kereste fel – a miniszter szerint ez a csúcstalálkozó külpolitikai jelentőségét bizonyítja.

Fellegi Tamás kifejtette: „A Kínával való együttműködés lehetséges területei a pénzügyek, a kereskedelmi kapcsolatok javítása és a közös befektetések, vagyis kínai cégek magyarországi és magyar vállalatok kínai befektetései”. A két ország közti kereskedelmi áruforgalmat 2015-ig megdupláznák, amelyet Kína a gazdasági válság ellenére reálisnak tart – állítja a fideszes politikus.

Az együttműködési lehetőségek között Fellegi konkrétumokat is említett, ilyen például az akadémiai együttműködés, a magyarországi vasúthálózat fejlesztése, egy magyarországi logisztikai központ létrehozása, valamint a kínai vízminőség javítása is. A miniszter szerint a magyar kis- és középvállalkozások is profitálhatnak abból, ha az esetleges létrejövő új járműgyárak beszállítói tudnak lenni.

Az ülésen az LMP-s Ertsey Katalin kérdést tett fel az emberi jogok és a környezetvédelmi kérdések számonkérése kapcsán. A miniszter válasza szerint a két ország közötti kapcsolatok alapja az, hogy nem avatkoznak bele egymás belügyeibe. Magyarország ugyanakkor EU-tagállam, így az itt megjelenő cégeknek igazodniuk kell a vonatkozó uniós szabályokhoz – tette hozzá. A szocialista Szabó Vilmos felvetésére Fellegi Tamás elmondta, hogy a Fidesz nem a kormányváltás után kezdett nyitni a távol-keleti ország felé, hiszen Orbán Viktor még ellenzéki politikusként látogatott el először Kínába.