Jump to content

Mivel pótoljam ki a nyugdíjamat?

2011. 11. 03. 00:00

"Becsületesen, megbízhatóan dolgoztam negyven éven keresztül, de a nyugdíjam szinte semmire sem elég." - biztosan hallottunk már hasonló mondatot ismerőseinktől, rokonainktól, barátainktól. Sok nyugdíjas számol be arról, hogy gyakran döntenie kell, az alacsony nyugdíjából a gyógyszereit vegye-e meg vagy pedig a számlákat fizesse-e be. Ez a meglehetősen gyakori probléma a szakemberek szerint az elkövetkező években egyre nagyobb méreteket ölt, és egyre több nyugdíjast érint majd.

A jelenlegi munkavállalók egyre nagyobb százaléka nem is számít arra, hogy kizárólag az állam által biztosított nyugdíjból meg tud majd élni idős napjaiban. A felnőttkorú lakosság nagy része úgy gondolja, hogy az állami nyugdíj mellett szüksége lesz valamilyen más jövedelemre is idős korában. Sokan azonban úgy érzik, hogy jelenlegi helyzetükben nem engedhetik meg maguknak, hogy fizetésük egy részét rendszeresen félretegyék, így nem törődnek azzal, hogy miből és hogyan élnek majd idős korukban.

Akik mégis gondolnak nyugdíjas éveikre, számos olyan lehetőség közül választhatnak, amelyek segítségével biztosítható az anyagi jólét idős korban is. Az egyik legfontosabb módja annak, hogy kiegészítsük a majdani nyugdíjunkat, az, ha havi rendszerességgel, éveken át fizetünk be egy kisebb-nagyobb összeget valamelyik önkéntes nyugdíjpénztárba. Ennek a megtakarítási formának az előnye, hogy a várakozási idő letelte után a hozam adómentesen felvehető, és azt nem terheli a 20 százalékos kamatadó sem, ráadásul a megtakarítások is örökölhetőek.

Hasonló megoldás a nyugdíjelőtakarékossági számla, amely egy külön, a nyugdíjkiegészítés céljára félretett pénz gyűjtésére szolgál. A számlán bármikor bármekkora összeget elhelyezhetünk, a gyűjtögetéshez előtakarékossági támogatást is kaphatunk, és a befizetett összeg 20 százalékát átutalhatjuk az adónkból a nyugdíj-előtakarékossági számlára. A befektetések árfolyamnyeresége és hozama a nyugdíjba vonuláskor adómentes lesz. Köthetünk még tartós befektetési szerződéseket, amelyek esetében 3-5 év eltelte után az ott elért nyereség szintén adómentes.

A megtakarítással kombinált életbiztosítással nemcsak életünkről és egészségünkről, de saját és családunk jövőbeni jólétéről is gondoskodhatunk. Segítségükkel biztosak lehetünk abban, hogy ha bármilyen tragédia történne velünk, a családunk, szeretteink nem maradnak pénz nélkül. Emellett pedig a megtakarításaink hatékony befektetésével növelhetjük bevételeinket idős korunkra. Az ily módon felhalmozott megtakarítás kifizetését kétféle módon kérhetjük: választhatjuk a pénz egy összegben való utalását, de kérhetjük azt is, hogy amíg élünk, életjáradékot kapjunk.

Azok számára azonban, akik semmilyen módon sem gondoskodnak idős korukról, arra is rákényszerülhetnek, hogy feladják a békés nyugdíjas évekről szövögetett álmaikat, és idős korukban is dolgozniuk kell, hogy kiegészítsék a nyugdíjukat.