Jump to content

Csökken az euróövezeti szolgáltatóipar - jön a recesszió?

2011. 11. 04. 00:00

Másfél éve nem látott gyengeséget mutat az eurózóna szolgáltatóipari beszerzési menedzser indexe, amely már második hónapja van a gazdasági csökkenést jelentő szint alatt.

A londoni Markit Economics gazdasági kutatóintézet pénteki közlése alapján októberben erőteljesebb csökkenést mutatott az eurózóna szolgáltatóipari beszerzési menedzser indexe (BMI), mint ahogy azt az elemzők előzetesen várták.

Az euróövezet BMI-je így több mint két éve nem látott értéket, 46,4 pontot vett fel. Az index értéke 2009 júliusa nem volt ennyire alacsony. Szeptemberben ez az adat 48,8 pont volt, az elemzők pedig októberben is kedvezőbb, 47,2 pontos becslésekkel számoltak.

Az eurót használó országok BMI-je ezzel már második hónapja van az 50 pontos határ alatt, amely a gazdasági növekedést elválasztja a csökkenéstől. A Markit közgazdászai úgy vélik: az előzetes és a végleges adat közötti éles eltérés okán a mutató javulására a következő néhány hónapban nem lehet számítani. Az elemzés szerint ez a trend előrevetíti a negyedik negyedév gazdasági recessziójának lehetőségét.

A BMI országonként lebontva Franciaországban, Spanyolországban és Olaszországban mutatott visszaesést, míg Németország és Írország adatai szemlélve enyhe növekedésről beszélhetünk. A szolgáltatóipar alkalmazottainak létszáma októberben nem növekedett, a másfél éve először fordult elő az eurózónában ebben a szektorban.