Jump to content

Fellegi: Sikeresen koncentráltuk a gazdasági erőforrást

2011. 11. 04. 00:00

Fellegi Tamás a Budapesti Corvinus Egyetemen beszélt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium belső működéséről, és a gazdasági kormányzás centralizációjáról.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter csütörtökön részt vett a a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott "Tárcatükör a Közgázon" című közpolitikai beszélgetésen. A miniszter a rendezvényen kiemelte: a kormányzati szerkezetben helyes döntésnek bizonyult, hogy koncentrálták a gazdasági erőforrást.

A miniszter elmondta: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hatáskörébe a fejlesztés, közbeszerzés, az állami vagyon, az infrastruktúra, a közlekedés, az energia, a klímapolitika, valamint a magyar-orosz, a magyar-kínai és a magyar-ukrán külgazdasági kapcsolatok tartoznak. A politikus beszélt a tárca belső viszonyairól is, amelyet szerinte a magyar EU-elnökség után áttekintettek és a hatékonyabb működés érdekében át is alakították a szervezetet. Ennek során a hat államtitkárságból négyet hoztak létre.

A kerekasztalon részt vett Scheiring Gábor, a Lehet Más a Politika országgyűlési képviselője is, aki leszögezte: pártja kezdetben bizakodott az új kormányzati struktúra működésével kapcsolatban, hiszen abban megvolt a reálgazdaság koordinált fejlesztésének lehetősége. A kormáynnak ugyanakkor a képviselő szerint ezt mindeddig nem sikerült "aprópénzre váltania".

A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium együttműködéséről Fellegi Tamás elmondta: természetesen vannak ütközések, ám a két tárca még akkor is egy irányba megy, ha különbözően értékel bizonyos részletkérdéseket. A fejlesztési miniszter úgy véli: a kormánypolitikáért minden kormánytag felelős, még akkor is, ha nem felügyeli az adott területet, hiszen a kormánydöntés közös.