Jump to content

G20: Sokrétű tárgyalások, kevés konkrétum

2011. 11. 04. 00:00

A G20-csoport pénteken véget érő Cannes-i kétnapos csúcsértekezletén témák széles spektrumát integráló zárónyilatkozat született, ám kevés kérdéskörben alakult ki konkrét cselekvési terv – írja az MTI. A témák között az IMF forrásainak növelése, az élelmiszerválság és az adóparadicsomok is megjelentek.

Az európai adósságválságot a rendezvény egyik kiemelt témája volt. A záronyilatkozat üdvözölte azt, hogy Olaszország beleegyezett abba: az IMF negyedéves gyakorisággal ellenőrzi az államháztartási reformot és a takarékossági intézkedéseket, amelyeket az EU is figyelemmel kísér majd.

A dokumentum szót ejt arról is, hogy a tanácskozáson a tőkeáramlás szabályozását helyezték kilátásba, cselekvési tervet fogadtak el a nemzeti kötvénypiacok fejlesztésére, illetve az ezzel kapcsolatos nemzetközi szakmai segítség biztosítására. A g-20 országok nem tudtak megegyezni a pénzügyi tranzakciós adók kapcsán, viszont Nicolas Sarkozy francia elnök tájékoztatása alapján az EU-ban már 2012-be bevezethetik azt.

A vezetők tárgyaltak a nemzetközi adóelkerülés problémájáról is: az ez elleni hatékonyabb fellépés érdekében az adóparadicsomok felszámolását előirányzó nemzetközi egyezmény létrehozását helyezték kilátásba. A döntések értelmében automatikus információcseréről és adóbehajtási támogatásról van szó, illetve a mechanizmus az átadott információk bizalmasságát garantálná.

Az IMF-forrásainak növelését ugyan egyhangúan támogatja a G20-csoport, viszont ennek módjáról nem sikerült megállapodni – pénzügyminisztereiket kérték fel a lehetséges opciók kidolgozására. Az IMF referenciavalutája, a különleges lehívási jog (SDR) összetételét illetően abban egyeztek meg a vezetők, hogy a valutakosárnak jobban kell tükröznie a nemzetközi folyamatokat, így 2015-ben felülvizsgálják összetételét. Továbbá arra is felszólították a valutaalapot, hogy tegye világosabbá a belépési kritériumokat.